Zonnepanelen salderen
Zonnepanelen zijn populairder dan ooit, maar er hangen veranderingen in de lucht. namelijk de zonnepanelen salderen regeling, die zonnepanelenbezitters al jaren een financieel voordeel biedt, wordt mogelijk afgebouwd. Wat betekent dit voor jou? We leggen het je uit.
Wat is de salderingsregeling?
In 2004 introduceerde de overheid de salderingsregeling om het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Dankzij deze regeling kun je de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Produceer je evenveel als je verbruikt? Dan betaal je niets voor je stroomverbruik.
Hoe werkt salderen met zonnepanelen?
Salderen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar er zit meer achter dan je zou denken.
De basis van de salderingsregeling is het simpelweg verrekenen van wat je opwekt met wat je verbruikt. Maar de realiteit is complexer. De kosten voor een kilowattuur (kWh) stroom zijn opgebouwd uit twee hoofdcomponenten:
- De basisprijs van de stroom.
- De energiebelasting.
Het is belangrijk om te begrijpen dat de salderingsregeling een overheidsinitiatief is, en de overheid heeft voornamelijk zeggenschap over de energiebelasting.
Toen de salderingsregeling werd geïntroduceerd, was de stroomprijs opmerkelijk constant. Of het nu middag of avond was, zomer of winter, de prijs voor een kWh stroom bleef vrijwel gelijk. Dit maakte het gemakkelijk voor huishoudens met zonnepanelen: de stroom die ze terugleverden aan het net werd tegen dezelfde prijs vergoed als de stroom die ze van het net afnamen. In feite betekende dit dat de stroom die je overdag opwekte en terugleverde, direct kon worden verrekend met de stroom die je ‘s avonds, als de zon onder was, verbruikte. Vandaar dat velen de salderingsregeling zien als een simpele 1-op-1 verrekening.
Echter, met de veranderende dynamiek in de energiemarkt, is deze eenvoudige verrekening niet langer vanzelfsprekend.
Waarom de afschaffing van salderen op zonnepanelen?
De energiemarkt is veranderd. We stappen over van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Dit heeft geleid tot fluctuerende stroomprijzen, afhankelijk van het aanbod van deze groene energie. Hierdoor is het huidige salderingssysteem financieel minder aantrekkelijk voor energieleveranciers. Bovendien legt de massale teruglevering van zonnestroom op zonnige dagen een grote druk op het elektriciteitsnet.
Whitepaper gratis aanvragen
Onze uitgebreide whitepaper biedt een schat aan informatie om je te helpen bij het realiseren van een energiezuinig huis. In deze 26 pagina’s vind je verschillende waardevolle aspecten die je op weg kunnen helpen naar een duurzamer en zuiniger huis.
Whitepaper aanvragenWat betekent dit voor jou?
Als de Eerste Kamer instemt, wordt de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 geleidelijk afgebouwd. Maar geen paniek! Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Onderzoek van TNO toont aan dat zelfs zonder de salderingsregeling de terugverdientijd van zonnepanelen onder de 9 jaar blijft.
De impact op zonnepanelenbezitters
Hoewel de salderingsregeling mogelijk wordt afgebouwd, is het belangrijk te beseffen dat zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat de terugverdientijd van zonnepanelen, zelfs zonder saldering, onder de 9 jaar blijft. Bovendien, met de verwachte toename van elektrificatie in huishoudens, zoals elektrisch rijden en verwarmen, zal de vraag naar stroom alleen maar toenemen.
De voordelen van de afbouw van zonnepalen salderen
Het afbouwen van de salderingsregeling heeft ook voordelen. Het stimuleert huishoudens om hun eigen opgewekte zonnestroom direct te gebruiken, wat leidt tot minder druk op het elektriciteitsnet. Dit kan bijvoorbeeld door overdag apparaten aan te zetten of door energie op te slaan in een thuisbatterij.
De toekomst van zonne-energie
Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om je eigen opgewekte zonnestroom direct te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door overdag apparaten aan te zetten of door energie op te slaan in een thuisbatterij of elektrische auto. Zo maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen en verlaag je de druk op het elektriciteitsnet.
Blijven zonnepanelen na afschaffen van de salderingsregeling interessant?
Absoluut! Zonder enige twijfel blijven zonnepanelen een uiterst lucratieve investering, ongeacht de status van de salderingsregeling. Dit wordt ondersteund door recent onderzoek van TNO in 2022. Voor degenen die in 2022 zonnepanelen hebben aangeschaft, is de verwachte terugverdientijd slechts 5 jaar. Overweeg je in 2027 zonnepanelen te kopen? Dan kun je rekenen op een terugverdientijd van 7 jaar. Interessant is dat zelfs na 2030, zonder de voordelen van de salderingsregeling, de terugverdientijd volgens TNO nog steeds minder dan 9 jaar bedraagt.
Natuurlijk zijn er variabelen die de exacte terugverdientijd per huishouden kunnen beïnvloeden, zoals het stroomverbruik, het aantal geïnstalleerde zonnepanelen en het type energiecontract. Maar gezien het feit dat zonnepanelen gemakkelijk een levensduur van 25 jaar of meer hebben, is het duidelijk dat ze zichzelf ruimschoots terugbetalen, zelfs zonder de voordelen van saldering. Bovendien is de trend van elektrificatie in huishoudens onmiskenbaar. Of het nu gaat om elektrisch rijden, koken of verwarmen, het gebruik van je eigen zonnestroom voor deze activiteiten betekent dat je minder stroom hoeft terug te leveren en minder van het net hoeft te halen. Hierdoor wordt de impact van het afbouwen van de salderingsregeling steeds minder voelbaar.
Vrijblijvend advies op maat voor jouw situatie
Het landschap van zonne-energie en saldering kan complex en overweldigend aanvoelen. Maar onthoud dat elke situatie uniek is en wat voor de één werkt, hoeft niet per se de beste oplossing voor de ander te zijn. Bij Adviesgroep Oost begrijpen we dit volledig. Daarom staan we klaar om je vrijblijvend te adviseren en te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw specifieke situatie. Samen zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van de kracht van zonne-energie, ongeacht de veranderingen in regelgeving. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Veelgestelde vragen over het salderen met zonnepanelen
De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tussen 2025 en 2031 stapsgewijs afgebouwd. Dit betekent dat het volledig salderen zoals we dat nu kennen in 2031 zal stoppen.
De salderingsregeling was oorspronkelijk bedoeld om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken toen deze technologie nog in de kinderschoenen stond. Nu zonnepanelen steeds populairder worden en de kosten dalen, vindt de overheid het tijd om deze stimuleringsmaatregel af te bouwen. Bovendien zijn er zorgen over de druk op het elektriciteitsnet en de eerlijkheid van de regeling, waarbij huishoudens zonder zonnepanelen indirect meebetalen aan de voordelen van huishoudens met zonnepanelen.
Maandelijks salderen kan leiden tot minder financieel voordeel voor zonnepaneelbezitters. In de zomermaanden wekken zonnepanelen vaak meer stroom op dan in de winter. Bij jaarlijks salderen wordt dit over een heel jaar verrekend, wat gunstiger is. Bij maandelijks salderen kan het zijn dat je in de zomermaanden meer stroom opwekt dan je verbruikt, maar deze overproductie niet kunt compenseren met de wintermaanden, waardoor je minder voordeel haalt uit je zonnepanelen.
Adviesgroep Oost de partner in duurzaamheid
Bij Adviesgroep Oost combineren we jarenlange ervaring met diepgaande kennis op het gebied van zonnepanelen en energie. Als dé expert in de branche zetten we ons in om jou te voorzien van de meest actuele informatie en de beste oplossingen. Of je nu net begint met je reis in duurzame energie of al een doorgewinterde zonne-energiegebruiker bent, wij staan voor je klaar om je te begeleiden bij elke stap