Zonnepanelen kosten

Zonnepanelen kosten

Zonnepanelen kosten

Het is verstandig om zonnepanelen te kopen, gezien de besparingen op energiekosten en de opbrengsten die vergelijkbaar zijn met een rendement van 5 procent op je spaarrekening. De kosten van zonnepanelen zijn het waard, aangezien je niet alleen kunt besparen op je energierekening, maar ook een vergoeding ontvangt voor de stroom die je aan het net levert. Wil je weten wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

Zonnepanelen advies

Prijs en kosten van zonnepanelen

Bij het oriënteren op de kosten van zonnepanelen kom je een scala aan verschillende gemiddelde prijzen tegen. Een zonnepaneel heeft doorgaans een prijs tussen de €630 en €690, de gemiddelde prijs per Wattpiek bedraagt ongeveer €1,80, en per vierkante meter zonnepaneel moet je rekening houden met een prijs van €380 tot €440. Het kan lastig zijn om een inschatting te maken van het benodigde budget.

De totale kosten van een installatie hangen voornamelijk af van jouw eigen wensen en keuzes. Een grotere hoeveelheid zonnepanelen is uiteraard duurder dan een kleinere hoeveelheid, maar per paneel betaal je vaak minder. Voor standaard PV-panelen zul je uiteindelijk minder uitgeven dan bijvoorbeeld voor transparante zonnepanelen voor een tuinoverkapping of carport.

Gemiddelde kosten zonnepanelen 2023

In 2023 kost een set van 10 zonnepanelen gemiddeld ongeveer €6.900, inclusief omvormer en installatie. Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen volledig vervallen, waardoor je deze niet meer hoeft terug te vragen. De prijs die je ziet, is dus de totale prijs.

Door de groene stroom die je zelf opwekt te gebruiken, bespaar je direct op je energierekening. Hierdoor verdien je de volledige investering met de zonnepanelen terug.

Prijsstijging kosten van zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen periode aanzienlijk gestegen. De gemiddelde prijs ligt nu ongeveer 50 procent hoger dan in 2021. Deze prijsstijging heeft verschillende oorzaken: de hoge energieprijzen hebben geleid tot een grote vraag naar zonnepanelen, terwijl de kosten voor grondstoffen en transport eveneens zijn gestegen. Het is echter belangrijk op te merken dat er aanzienlijke prijsverschillen bestaan, dus het loont de moeite om meerdere offertes aan te vragen. Bovendien valt op dat veel zonnepanelen worden aangeboden met micro-omvormers, wat de prijs van een set ook verhoogt. Micro-omvormers zijn vooral nuttig wanneer een deel van het systeem in de schaduw komt te liggen.

Ondanks de hogere prijzen blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering, met een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de exacte terugverdientijd sterk afhankelijk is van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die je betaalt. Bij Adviesgroep Oost helpen we je graag met advies en offertes om de beste keuze te maken.

Ontvang nu jouw persoonlijke offerte!

Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang een op maat gemaakte prijsofferte voor zonnepanelen.

Totale kosten van zonnepanelen

Als je op zoek gaat naar de kosten van zonnepanelen, word je overladen met verschillende gemiddelde prijzen. Een zonnepaneel kost gemiddeld tussen de €630 en €690, de prijs per Wattpiek bedraagt ongeveer €1,80, en voor elke vierkante meter zonnepaneel moet je rekening houden met €380 tot €440. Het kan lastig zijn om een inschatting te maken van het benodigde budget.

De totale prijs van een installatie hangt voornamelijk af van jouw eigen wensen en keuzes. Meer zonnepanelen betekent vanzelfsprekend een hogere prijs, maar per paneel betaal je vaak minder. Bij de aanschaf van standaard PV-panelen zul je uiteindelijk minder uitgeven dan bijvoorbeeld bij transparante zonnepanelen voor je tuinoverkapping of carport.

Zonnepanelen blijven een slimme investering

Het is moeilijk om een betere duurzame investering van je spaargeld te bedenken dan zonnepanelen. Ze leveren een uitstekend rendement op en dragen bij aan een beter milieu. Het aanschaffen van zonnepanelen biedt talloze voordelen.

Maar wat zijn de kosten van zonnepanelen en welke andere kosten komen kijken bij het kopen van panelen voor een gemiddeld huishouden? Wat levert een PV-paneel op? Waar moet je op letten bij een offerte? Deze vragen en meer worden besproken aan de hand van enkele belangrijke punten.

Als je zelf geen mogelijkheid hebt om zonnepanelen te plaatsen, kun je kiezen voor het delen van zonnepanelen. Met een beperkt budget kun je investeren in zonnepanelen en kosten besparen.

Terugverdientijd De terugverdientijd van zonnepanelen verschilt per situatie. Gemiddeld verdien je de investering in een set zonnepanelen binnen ongeveer 5 tot 6 jaar volledig terug.

De duur van de terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen op het dak, het totale vermogen van de panelen, de omstandigheden en de kosten voor aanschaf en installatie. Een grotere set van bijvoorbeeld 9 zonnepanelen zal sneller worden terugverdiend dan een kleinere set van 3 zonnepanelen.

Vrijblijvend advies

Wij begrijpen dat de kosten en prijzen van zonnepanelen een belangrijke overweging zijn bij het nemen van een beslissing. Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en een gedetailleerde prijsofferte op maat. We streven ernaar om je te voorzien van alle benodigde informatie, zodat je weloverwogen kunt beslissen over de investering in zonnepanelen. Samen zorgen we voor een duurzame toekomst.

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie