Verschil tussen optimizers en micro-omvormers

Verschil tussen optimizers en micro-omvormers

De verschillen tussen optimizers en micro-omvormers

Het gebruik van zonne-energiesystemen wordt steeds populairder, maar er zijn verschillende technologieën beschikbaar. Twee veelvoorkomende opties zijn optimizers en micro-omvormers. Laten we de verschillen tussen deze twee technologieën nader bekijken.

Geïsoleerde huizen

Wat zijn optimizers

Optimizers zijn apparaten die worden gebruikt in zonne-energie-installaties met een centrale omvormer. In een traditioneel zonne-energiesysteem zijn alle zonnepanelen in serie geschakeld en verbonden met één omvormer. Dit betekent dat als één paneel onderpresteert (bijvoorbeeld vanwege schaduw), dit de prestaties van alle andere panelen kan beïnvloeden. We plaatsen optimizers tussen elk zonnepaneel en de centrale omvormer. Ze zorgen ervoor dat elk paneel afzonderlijk kan functioneren en geoptimaliseerd wordt om het maximale vermogen te leveren, ongeacht de schaduwval of andere belemmeringen die de prestaties van afzonderlijke panelen kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen zonnepanelen met verschillende oriëntaties of schaduwproblemen beter samenwerken, waardoor het systeem als geheel efficiënter wordt.

Wat zijn Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn, in tegenstelling tot centrale omvormers, een gedecentraliseerde oplossing. Bij een systeem met micro-omvormers wordt elk zonnepaneel afzonderlijk verbonden met een eigen micro-omvormer die zich direct achter het paneel bevindt. In plaats van de gelijkstroom (DC) van meerdere panelen naar één centrale omvormer te leiden, zet elke micro-omvormer de DC van een enkel paneel om in wisselstroom (AC). Het belangrijkste voordeel van micro-omvormers is dat ze de prestaties van elk individueel paneel onafhankelijk van de andere panelen optimaliseren. Dit betekent dat eventuele schaduw, vuil of paneeldegradatie de prestaties van slechts één paneel zal beïnvloeden en niet het hele systeem. Het systeem kan dus in zijn geheel efficiënter werken, en het biedt bovendien betere monitoringmogelijkheden per paneel.

Kort samengevat:

  • Optimizers worden gebruikt in systemen met een centrale omvormer en optimaliseren de prestaties van individuele panelen om de efficiëntie te verbeteren.
  • Micro-omvormers worden gebruikt in gedecentraliseerde systemen, waarbij elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft om onafhankelijke optimalisatie en monitoring mogelijk te maken. Beide technologieën hebben hun specifieke voordelen en kunnen worden gebruikt om de prestaties en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen te verbeteren, afhankelijk van de specifieke situatie en vereisten van het project.

Whitepaper gratis aanvragen

Onze uitgebreide whitepaper biedt een schat aan informatie om je te helpen bij het realiseren van een energiezuinig huis. In deze 26 pagina’s vind je verschillende waardevolle aspecten die je op weg kunnen helpen naar een duurzamer en zuiniger huis.

Whitepaper aanvragen

Overwegingen voor jouw keuze voor een optimizer of een micro-omvormer

Bij het kiezen tussen optimizers en micro-omvormers zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder:

  1. Kosten: Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan optimizers vanwege de individuele omvormers per paneel. Als kosten een belangrijke overweging zijn, kunnen optimizers een kosteneffectievere oplossing zijn.
  2. Efficiëntie: Micro-omvormers hebben vaak een hogere systeemefficiëntie omdat elk paneel individueel wordt geoptimaliseerd. Dit kan voordelig zijn in situaties met schaduw of verschillende oriëntaties van panelen.
  3. Schaalbaarheid: Voor grote zonne-energiesystemen kunnen optimizers gemakkelijker te installeren en beheren zijn dan micro-omvormers, waardoor ze een voordeel hebben in grootschalige projecten.
  4. Monitoring en onderhoud: Micro-omvormers bieden geavanceerdere monitoringmogelijkheden op paneelniveau, wat handig kan zijn voor het identificeren van problemen.
  5. Betrouwbaarheid: Over het algemeen zijn micro-omvormers betrouwbaarder in termen van systeemprestaties, omdat problemen met één paneel de andere niet beïnvloeden.

We staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden en deskundig advies te bieden. Het is aanbevolen om met een zonne-energiespecialist te overleggen om de beste oplossing te vinden op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.


Joost Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie