Aantal zonnepanelen op 1 groep
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd je energierekening te verlagen. Maar hoeveel zonnepanelen kun je aansluiten op 1 groep in je elektrische installatie? In dit artikel duiken we in de technische aspecten en geven we je een duidelijk antwoord.
Een 1-fasige of 3-fasige aansluiting
De hoofdzekering kan in Nederland in geval van een 1-fase aansluiting 25A, 35A of 40A zijn. De regel is dat een zekering in de groepenkast dus met een factor van 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Bij een hoofdzekering van 40A is de maximale zekering van de groepenkast 40/1,6A = 25A. Je mag hier dus een zonnepaneleninstallatie plaatsen van 25A*230V = 5750 Watt als maximale vermogen.
Het vermogen van de omvormer
Kijk goed naar het vermogen van de omvormer. Deze wordt op de meterkast aangesloten en bepaalt wat je maximaal aan zonnepanelen aansluiten mag. Niet alleen de capaciteit in Wp speelt hierbij een rol, maar ook de ligging in Nederland, de oriëntatie van je dak en de helling van je dak. Al deze factoren beïnvloeden hoeveel zonnepanelen aan opgewekte energie zullen leveren.
3-fase aansluiting
Als je geen 1-fase aansluiting hebt, dan heb je een 3-fase aansluiting. Bij woningen gaat het in de meeste gevallen om 3 x 25A. Je kunt per fase in deze situatie dus 25/1,6A = 16A aansluiten. Hierbij gaat het om een omvormer die maximaal 16A*230V = 3680 Watt heeft per fase. Bij een 3-fase kun je 3 omvormers plaatsen, of je plaatst één drie fasen omvormer. Uiteindelijk gaat het dus niet om het aantal panelen dat je op een vrije groep mag aansluiten. Het gaat om het ampèrage van de omvormer.
Meterkast en zekeringen
In de meterkast zitten allerlei zekeringen (groepen). Er is altijd één hoofdzekering. Je kunt zelf niet bij deze zekering komen. Als je wil weten welke hoofdzekering je in huis hebt, kun je eenvoudig de nota van je energieleverancier bekijken. Hierop staat aangegeven of de hoofdaansluiting een 1-fasige of 3-fasige aansluiting is.
Selectiviteit in de zekeringen
Vaak wordt het begrip selectiviteit gebruikt voor de verhouding tussen de groepenkast zekering en de hoofdzekering. Als je stroom verbruikt moet de zekering op de groepenkast altijd minstens 1,6 keer lager zijn dan die van de hoofdzekering. Zo ben je er zeker van dat de zekering niet om zal slaan.
Whitepaper gratis aanvragen
Onze uitgebreide whitepaper biedt een schat aan informatie om je te helpen bij het realiseren van een energiezuinig huis. In deze 26 pagina’s vind je verschillende waardevolle aspecten die je op weg kunnen helpen naar een duurzamer en zuiniger huis.
Whitepaper aanvragenHet vermogen van de zonnepanelen en de omvormer
Meestal is het vermogen van de omvormer ongeveer 10% minder dan het aantal Wattpiek (Wp) dat de panelen hebben. Dit komt doordat het aantal Wp van de installatie altijd onder de meest ideale omstandigheden vastgesteld is. Deze situatie komt in Nederland bijna nooit voor, waardoor er vaak voor een omvormer met minder vermogen wordt gekozen.
Wat te doen bij kortsluiting?
Kortsluiting kan alleen voorkomen als er een defect is aan de omvormer of als er een beschadiging is aan een van de kabels. Kortsluiting zal dus nooit ontstaan bij een overbelasting. Hierdoor is er dan ook geen sprake van een gevaarlijke situatie.
Hoofdzekering laten verzwaren
Als je op termijn de hoofdzekering wil laten verzwaren inclusief dikkere bekabeling heb je meerdere opties. Bij een aansluiting van 1 x 25A is het meestal mogelijk om tegen een laag bedrag dat eenmalig betaald moet worden je desbetreffende aansluiting te verzwaren naar een aansluiting van 1 x 35A.
Zonnepanelen op een gecombineerde groep aansluiten
Is er een groep van 16A in jouw meterkast aanwezig? In veel gevallen mag er tot 9A, of tot 2000 W, worden ingevoerd op een zogenaamde gecombineerde eindgroep.
Persoonlijk en vrijblijvend advies over hoeveel zonnepanelen op 1 groep
Bij het kiezen van de juiste zonnepaneleninstallatie komt veel kijken. Van het type aansluiting in je meterkast tot het vermogen van de omvormer en de ligging van je dak. Het kan allemaal overweldigend zijn. Daarom staan wij van Adviesgroep Oost altijd klaar om je te voorzien van persoonlijk en vrijblijvend advies. We kijken samen naar jouw situatie en helpen je bij het maken van de beste keuze voor jouw woning en energiebehoeften. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen helpen om optimaal te profiteren van zonne-energie.
Adviesgroep Oost de specialist in zonnepanelen
Adviesgroep Oost: dé zonnepanelen-expert in jouw regio! Deskundig advies en volledige ontzorging bij jouw zonnepanelenproject. Bespaar energie en geniet van een lage energierekening met onze professionele zonnepanelen. Van A tot Z regelen wij alles voor je.