Werking zonnepanelen
De oorsprong van zonnepanelen kan worden teruggevoerd naar 1839, toen de Franse natuurkundige Edmond Becquerel het fotovoltaïsche effect ontdekte. Deze baanbrekende ontdekking legde de basis voor moderne zonnepanelen. In dit artikel zullen we de ontwikkeling van deze technologie volgen en uitleggen waarom deze nog steeds van essentieel belang is voor de opwekking van zonne-energie.
Zonnepanelen zetten zonne-energie om door elektronen vrij te maken uit silicium, wat resulteert in elektrische spanning in een zonnecel. Door meerdere cellen te combineren, wordt deze spanning omgezet in bruikbare elektriciteit. Wat opmerkelijk is, is dat zonnepanelen niet uitsluitend afhankelijk zijn van direct zonlicht; ze kunnen ook elektriciteit opwekken op bewolkte dagen. Ontdek in dit artikel meer over de werking van zonnepanelen en leer hoe ze een centrale rol spelen in de overgang naar duurzame energiebronnen

Wat zijn zonnepanelen?
Voordat we ingaan op de werking van zonnepanelen, is het belangrijk om te begrijpen wat zonnepanelen precies zijn. Zonnepanelen fungeren als kleine energiefabriekjes die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Zonlicht bestaat uit deeltjes die bekendstaan als ‘fotonen’, die door de lucht reizen en op de zonnepanelen terechtkomen. Zonnepanelen zijn platte platen die in staat zijn om zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit. Elk paneel bestaat uit kleine, platte cellen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Meestal zijn deze cellen vervaardigd uit een materiaal genaamd silicium, dat een unieke eigenschap bezit: wanneer het aan licht wordt blootgesteld, genereert het elektriciteit.
Wanneer de fotonen op de zonnepanelen terechtkomen, interageren ze met de bovenste laag van het paneel, die is gemaakt van silicium. Ze zorgen ervoor dat elektronen, kleine deeltjes die zich in het silicium bevinden, in beweging komen. Deze bewegende elektronen vormen een stroom die door de zonnepanelen vloeit en naar buiten wordt geleid. Dit is de elektriciteit die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld verlichting, computers en televisies van stroom te voorzien.
Dit maakt zonnepanelen bijzonder nuttig, omdat ze ons in staat stellen schone energie te produceren uit iets wat we dagelijks zien: de zon!
Van meterkast tot zonnepanelen het systeem uitgelegd
De elektriciteit die wordt opgewekt door zonnecellen is in de vorm van ‘gelijkstroom’. Voordat deze stroom kan worden gebruikt om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of de verlichting in je huis te laten branden, moet deze worden omgezet naar ‘wisselstroom’. Dat is precies wat de omvormer doet. Vanaf de zonnepanelen loopt er een kabel naar de omvormer, en vanaf de omvormer loopt er een kabel naar de meterkast. Deze verbindingen zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen-systeem volledig is geïntegreerd en is aangesloten op het elektriciteitsnet. Hierdoor kun je direct na de installatie gebruikmaken van de zonnestroom voor al je elektrische apparaten!
De werking van zonnepanelen in 4 stappen
Zonnepanelen, zonnecellen, fotonen en omvormers – het klinkt allemaal ingewikkeld, maar hoe werkt jouw zonnepanelen-systeem eigenlijk thuis? We leggen het eenvoudig uit in 4 stappen:
- De zonnepanelen De zonnecellen in de zonnepanelen absorberen zonlicht. De opbouw van de zonnecellen zorgt ervoor dat elektronen binnen het paneel gaan bewegen, wat spanning creëert en resulteert in zonne-energie in de vorm van gelijkstroom.
- De omvormer Om de opgewekte zonnestroom thuis te kunnen gebruiken, moet deze gelijkstroom worden omgezet in bruikbare wisselstroom. Dit is de taak van de omvormer. Hierdoor kun je de stroom gebruiken voor al je elektrische apparaten.
- De meterkast Vanaf de omvormer loopt een kabel naar de meterkast, waar deze wordt aangesloten op een vrije groep. De installatie wordt verzorgd door ervaren en gecertificeerde monteurs van Zonneplan, altijd in nauw overleg met jou.
- Het zonne-systeem is operationeel! Met alles aangesloten, kun je direct beginnen met besparen! Je kunt eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen bijhouden via een handige app. Hiermee kun je gemakkelijk de resultaten vergelijken met die van je familie, vrienden of buren en zien op welke dagen jullie optimaal profiteren van zonne-energie. Geweldig, toch?

Werking zonnepanelen bij bewolkt weer
Hoewel zonnepanelen het meest efficiënt werken als de zon schijnt, kunnen ze nog steeds elektriciteit produceren als het bewolkt is. De zonnestralen gaan door de wolken heen en bereiken nog steeds de zonnepanelen, zij het in mindere mate. Dit betekent dat er minder elektriciteit wordt geproduceerd dan wanneer de zon volledig schijnt, maar er wordt nog steeds elektriciteit opgewekt.
Waarom zijn zonnepanelen zo belangrijk?
Er zijn veel redenen waarom zonnepanelen belangrijk zijn. Een daarvan is dat ze ons kunnen helpen schone energie te produceren. Dit betekent dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Fossiele brandstoffen zijn beperkt, vervuilend en dragen bij aan klimaatverandering. Door zonnepanelen te gebruiken, kunnen we ons steentje bijdragen aan een schonere, groenere toekomst. Bovendien kunnen we met onze eigen zonnepanelen onze eigen elektriciteit produceren.
Meer informatie over de werking van zonnepanelen of vrijblijvend advies?
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de werking van zonnepanelen of overweeg je om zonnepanelen te kopen? Wij staan voor je klaar om deze vragen te beantwoorden en voorzien je graag van een persoonlijke zonnepanelen offerte. In deze offerte zullen we alle details verduidelijken, waaronder het legplan, de verwachte energieopbrengst en informatie over saldering. We helpen je ook graag met op maat gemaakt advies om je beslissing te vergemakkelijken. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. De adviseurs van Adviesgroep Oost staan klaar om je te assisteren en je meer te vertellen over de voordelen van zonnepanelen.