Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit ventilatielucht of de bodem. Een effectieve manier om te verduurzamen!

Het verduurzamen van een huis wordt steeds populairder. Zo draagt u bij aan de toekomst van onze planeet en bent u minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Een van de meest milieuvriendelijkste manier om u huis te verduurzamen is om gebruik te maken van een warmtepomp. Een warmtepomp is de manier om te besparen op uw energieverbruik. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk en hoe werkt het?

LET OP! Tijdelijk niet beschikbaar

Het zal u niet zijn ontgaan dat er wereldwijd problemen zijn met leveringen van veel duurzame producten. Helaas hebben ook wij met toenemende mate te maken met langere en onzekere levertijden. Ondanks al onze inspanningen is het voorlopig door tal van factoren niet mogelijk om op voorhand leverdata te communiceren voor reeds lopende orders vanuit de verschillende productgroepen. Lees er hier meer over.

Aanmelden wachtlijst

Lees hier wat dit betekent voor de lopende en nieuwe orders. Ook kunt u zich via Whatsapp aanmelden voor de wachtlijst. Vul uw gegevens in en u ontvangt bericht van ons zodra de productgroepen weer geopend worden. Wij danken uw voor het begrip.

Lees verder

Wat is een warmtepomp?

Uw huis verduurzamen is goed voor uw portemonnee, daarnaast biedt een energiezuinig en duurzaam huis extra comfort en besparing. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp maakt handig gebruik van alle warmte in de omgeving. Deze warmte wordt vervolgens gebuikt als energie om nog meer warmte op te kunnen wekken. Een slimme manier om zo te besparen op uw energierekening.

Hoe werkt een warmtepomp?

U kunt uw huis gemakkelijk verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de lucht, bodem of bodemwater. Zo wordt de warmte van de zon opgeslagen in de lucht, grondwater en aarde. Een warmtepompsysteem bestaat uit drie cycli. Te beginnen bij: Het binnenhalen van de omgevingswarmte. Met behulp van collectoren onttrekt de warmtepomp warmte aan een warmtebron. Lucht, bodem of bodemwater. Koelvloeistof transporteert vervolgens deze energie naar een compressor.

Hierna wordt de temperatuur verhoogt. In de compressor worden namelijk dampen samengeperst totdat ze een hogere temperatuur bereikt hebben dan de lucht of het water wat wordt gebruikt om de woning op te warmen. Deze opgewarmde damp komt in een condensor terecht om vervolgens de warmte te kunnen gebruiken in uw huis. Na deze fase kan het proces weer opnieuw beginnen.

De voordelen van een warmtepomp

Wat veel mensen niet weten is dat u met een warmtepomp ook koud water kan realiseren. Hiermee wordt het proces als ware omgedraaid. De warmtepomp maakt dan, in plaats van warm water, koud water. Hiermee kunt u de temperatuur in uw woning aanpassen naar het gewenste aantal graden. Zo kunt u het gehele jaar genieten van een aangename binnentemperatuur afgestemd op uw wensen. Een ander bijkomend voordeel van het gebruik maken van een warmtepomp is dat uw flink bespaart op de uitstoot van CO2. Doordat u met een elektrische warmtepomp geen gebruik maakt van aardgas. Wel verbruikt u elektriciteit, de manier waarop deze stroom wordt opgewekt kan ook duurzaam door middel van zonnepanelen. Een laatste voordeel is dat een warmtepomp veel minder onderhoud nodig heeft dan een cv-ketel. Uiteraard heeft een warmtepomp wel onderhoud nodig om de levensduur te vergroten. Het verschil met een cv-ketel is dat de warmtepomp geen gasaansluiting heeft. Hiermee is de kans op een koolstofmonoxide vergiftiging bij een niet goed werkende installatie niet meer aanwezig.

Hybride of elektrische warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Er is een verschil tussen hybride en een volledig elektrische warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kunt u, uw huis sneller verduurzamen dan met een elektrische warmtepomp. Met een hybride warmtepomp breidt u namelijk de bestaande cv-installatie uit. Het verschil met een elektrische warmtepomp is dat u hiermee niet volledig van het gas af bent. De kosten die u dan nog maakt voor gas zijn wel een stuk lager.

Een hybride warmtepomp is zeer geschikt als uitbreiding voor als u zonnepanelen hebt. Wilt u helemaal van het aardgas af? Dan kunt u het beste kiezen voor een elektrische warmtepomp. Deze soort warmtepomp neemt u cv-ketel helemaal over. Let wel op; een elektrische warmtepomp wordt alleen aangeraden als u huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerd huis moet de warmtepomp te hard werken en levert het relatief weinig rendement op.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Deze warmtepomp maakt warm water voor radiotoren, warm tap water en vloerverwarming.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt de warmte uit grondwarmte of een waterbron. Hiermee wordt het water verwarmt. Dit kan gebruikt worden voor radiatoren, vloerverwarming en warm tapwater. Deze soort warmtepomp wordt ook wel grondgebonden of aardwarmtepomp genoemd.

Lucht lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik de buitenlucht als bron en blaast warme of koude lucht de ruimte in. Deze optie behoort tot de goedkopere soort warmtepompen.

Wij staan voor u klaar!

Tijdens het adviesgesprek bespreken we uw wensen met de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis. Hier brengen we uw huidige situatie in kaart en bekijken we wat u zou kunnen besparen. Na dit adviesgesprek bepaalt u uiteindelijk zelf of u met ons wil samenwerken voor de verduurzaming van uw huis.

Vrijblijvend adviesgesprek

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig voor een warmtepomp?

Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen maakt u maximaal gebruik van zonne-energie. Het is van belang om na te gaan wat belangrijk is voor uw situatie. Zo weet u zeker dat u de hoogste besparing behaald. Als u kiest voor hybride warmtepomp heeft u ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen nodig. Heeft u een volledig elektrische warmtepomp nodig? Dan kunt u al gauw rekenen op ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen. Uiteraard is dit een schatting en kan dit per situatie anders uitvallen.

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar door een subsidieaanvraag kun u een gedeelte van deze investering terugkrijgen. Let wel; hoeveel u terugkrijgt, is wel afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp. De overheid legt strenge regels op wat betreft fossiele brandstoffen en energiezuinigheid. De toekomstige norm om uw woning te verwarmen is met een warmtepomp.

De overheid stimuleert daarom ook de aankoop van duurzame systemen zoals een warmtepomp. Jaarlijks wordt geld vrijgemaakt en ter beschikking gesteld voor de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Bij het plaatsen van een warmtepomp krijgt u subsidie. U hoeft hier zelf niets voor te doen, wij verzorgen namelijk uw subsidieaanvraag. Op deze manier wordt het installeren van een warmtepomp nog aantrekkelijker.

Uw warmtepomp vakkundig installeren

Heeft u geen idee welke warmtepomp u moet kiezen? Dat begrijpen we. Er zijn namelijk verschillende soorten pompen voor verschillende situaties. Een vakkundige installatie van uw warmtepomp is erg belangrijk. Wilt u meer uitleg over de verschillende types en de werking van warmtepompen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseur van Adviesgroep Oost. Aarzel niet en begin vandaag nog met het verduurzamen van uw huis.

Advies op maat
Chat openen
1
Advies nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!