In de snelgroeiende wereld van duurzaamheid en milieubewustzijn, spelen onzekerheden en uitdagingen een aanzienlijke rol. De duurzaamheidsbranche wordt geconfronteerd met een reeks complexe problemen die variëren van financiële instabiliteit tot ethische en praktische dilemma’s. We hebben vijf belangrijke redenen waarom er onzekerheden bestaan binnen de duurzaamheidssector beschreven. Deze onzekerheden zijn niet alleen van invloed op bedrijven, maar ook op consumenten die streven naar duurzamere keuzes. Van faillissementen in de markt tot onervaren actoren en dubieuze praktijken, dit overzicht biedt inzicht in de uitdagingen waarmee de duurzaamheidsbranche wordt geconfronteerd en waarom het van cruciaal belang is om zorgvuldig en geïnformeerd te handelen in dit evoluerende landschap.
Veel faillissementen in de markt
De duurzaamheidsmarkt is enorm volatiel, met veel kleine en nieuwe bedrijven die tegen elkaar concurreren. Deze bedrijven blijken niet levensvatbaar te zijn en gaan uiteindelijk failliet. Maar ook grote bedrijven gaan failliet door slecht management, verkeerde investeringen of het niet aankunnen van de concurrentie. Zo zijn er de afgelopen jaren allerlei BV’s gestart en geven ze elk 15 tot zelfs 35 jaar garantie. Veel bedrijven gaan na 5 jaar verder met een andere BV waardoor de garantie vervalt. Adviesgroep Oost werkt alleen met gecertificeerde bedrijven die voor de lange termijn gaan.
Gebrek aan regelgeving en bescherming
De duurzaamheidssector is een onbeschermde markt. Iedereen kan vandaag beginnen met een bedrijf om zonnepanelen of isolatie aan te brengen. De branche heeft een gebrek aan strikte regelgeving en normen, waardoor klanten kwetsbaar zijn voor frauduleuze of ineffectieve producten en diensten. Dit gebrek aan bescherming zorgt voor onzekerheid, want wanneer heb ik nou de juiste partij?
Onervaren ‘cowboy’-actoren
De ondernemer die zich buiten de gebaande paden waagt en daarbij de regels aan zijn laars lapt; iemand die in zijn beroepsveld doet waar hij zin in heeft. Bedrijven zonder relevante kennis en ervaring proberen hun slag te slaan in de duurzaamheidsmarkt. Iets dat kan leiden tot ondoordachte en ongefundeerde beslissingen. Deze ‘cowboys’ zorgen voor onzekerheid en risico’s in de branche.
Beunhazen zonder garantie
Een beunhaas is een persoon die een vak of beroep uitoefent, zonder daarvoor de benodigde opleiding te hebben gehad. Er zijn mensen die woningen isoleren of er zonnepanelen op plaatsen zonder de benodigde kennis, veiligheid-maatregelen of garanties. Dit gebrek aan formele documentatie en verantwoordelijkheid laat klanten in de steek als er problemen optreden.
Wij van Wc-eend adviseren: Wc-eend
Het is een van de meest populaire slagzinnen gebruikt in reclame-uitingen. Het ging na de reclamecampagne een eigen leven leiden als uitdrukking die gebruikt wordt wanneer iemand een deskundige advies geeft dat in overeenstemming ligt met zijn eigenbelang. Hiermee bedoelen we de bedrijven met eeen beperkt assortiment dat selectief over producten adviseert vanwege financiële belangen. Vaak gaat dit samen met het afraden van (de juiste) producten die zij niet aanbieden. Consumenten vragen zich af of het aanbevolen product echt de beste keuze is of slechts wordt gepromoot vanwege winstmotieven. Dit kan de geloofwaardigheid van de hele sector schaden. Want wat is nou het juiste product?
Onze motivatie
Deze inzichten hebben ons gemotiveerd om een verschil te maken. Ons doel is om die onzekerheid weg te nemen door middel van een breed assortiment en door klanten te voorzien van juist en gedegen advies. We begrijpen dat het verduurzamen van een woning of zakelijk object complex kan zijn en dat elke situatie uniek is. Daarom streven we ernaar om altijd het beste maatwerk advies en de beste oplossingen te bieden, ongeacht de omvang of aard van het project.
Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?
Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.