Thuis accu

Word minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, door zelfvoorzienend te worden. Geniet direct van een lagere energierekening.

Misschien heeft u al zonnepanelen op het dak. Dan kan een thuis accu uitkomst bieden en het systeem versterken. Een thuis accu is een batterij met een grote capaciteit die het huis en de apparatuur in het huis van energie kan voorzien. Afhankelijk van de batterij, kan dit enkele uren zijn, maar het kan ook oplopen tot dagen. Op deze manier kunt u nog verder onafhankelijk worden van het energienet. Of een thuis accu interessant is voor uw situatie? We vertellen er graag meer over.

LET OP! Tijdelijk niet beschikbaar

Het zal u niet zijn ontgaan dat er wereldwijd problemen zijn met leveringen van veel duurzame producten. Helaas hebben ook wij met toenemende mate te maken met langere en onzekere levertijden. Ondanks al onze inspanningen is het voorlopig door tal van factoren niet mogelijk om op voorhand leverdata te communiceren voor reeds lopende orders vanuit de verschillende productgroepen. Lees er hier meer over.

Aanmelden wachtlijst

Lees hier wat dit betekent voor de lopende en nieuwe orders. Ook kunt u zich via Whatsapp aanmelden voor de wachtlijst. Vul uw gegevens in en u ontvangt bericht van ons zodra de productgroepen weer geopend worden. Wij danken uw voor het begrip.

Lees verder

Wat is een thuis accu systeem precies?

In bijna alle gevallen gaat het bij een thuis accu systeem om lithiumion batterijen. Dit zijn moderne batterijen met veel capaciteit. Deze worden opgeladen door stroom die u zelf met zonnepanelen opwekt. Zijn de batterijen leeg, dan zal er weer stroom van het energienet worden gevraagd.

In het Nederlandse klimaat is het dus vooral in de lente en in de zomer, een periode met veel zonuren een interessante oplossing. Het kan dan op dagen voorkomen dat u geen gebruik meer maakt van stroom van het energienet. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de grootte van de thuis accu die u laat plaatsen. De technologie voor een thuis accu is nog volop in ontwikkeling. De kosten voor het plaatsen van een thuis accu zijn nog altijd aan de hoge kant. Toch neemt het niet weg dat u direct maandelijks kosten gaat besparen op de energierekening met dit systeem.

De systemen met een thuis accu zijn er in diverse varianten. Het gaat hier dan vooral om de capaciteit van het systeem. Zo zijn er systemen met een accu van 5 kWh, maar dit kan oplopen naar systemen met 50 kWh. Op basis van uw huidige verbruik, kunt u goed inschatten hoeveel capaciteit een batterij nodig heeft, om geen stroom van het energienet meer te vragen.

Gebruikt u in een nacht relatief weinig stroom, bijvoorbeeld 4 kWh, dan kan een thuis accu van 5 kWh capaciteit al voldoende zijn. Als overdag de zon schijnt, leveren de zonnepanelen stroom en wordt de batterij opgeladen om de volgende nacht het huis opnieuw te voorzien van stroom. Wilt u een langere periode kunnen overbruggen, dan zal een thuis accu met meer vermogen nodig zijn.

De kosten voor een thuis accu variëren. Er zijn accu’s verkrijgbaar met verschillende capaciteiten. De kosten voor een thuis accu liggen gemiddeld tussen de €675,- en €1.300,- per kWh opslagvermogen. Zoals eerder in het voorbeeld aangegeven, zou een accu van 5 a 6 kWh al voldoende kunnen zijn. De kosten zouden dan rond de 5.000 a 6.000 euro uitkomen. Onze digitale assistent kan u hier meer over vertellen en is 24/7 via Whatsapp te bereiken.

Bij welk verbruik is een thuis accu interessant?

In Nederland bestaat nog altijd een salderingsregeling voor het terugleveren van stroom aan het net. Deze regeling wordt afgebouwd en dit maakt het dus op termijn interessanter om te kiezen voor een thuis accu. Zoals eerder aangegeven zijn de thuis accu systemen nog relatief duur, dus het kost langer tijd om een investering in dit systeem terug te verdienen. Wanneer uw huishouden beschikt over zonnepanelen met een goede opbrengst, dan kan een combinatie met een thuisaccu interessant zijn, u beschikt dan (afgezien van de eenmalige investering) over gratis stroom. Ook wanneer het donker of bewolkt is, neemt de thuisaccu de stroomvraag over. Door de salderingsregeling op het terugleveren van energie, is het altijd nog voordelig om veel stroom op te wekken. Wanneer deze regeling wegvalt, is het veel interessanter om de stroom zelf op te slaan in een thuis accu. De energie kan dan op een later moment zelf gebruikt worden.

De voordelen van een thuis accu op een rij

Wat duidelijk is, een thuis accu kan op termijn interessant zijn. Vooral als de salderingsregeling weg zou vallen. Toch zijn er ook nu al voordelen te noemen en die zijn:
  • Mogelijk om eigen zonne-energie op te slaan voor later gebruik
  • Een thuis accu kan goed dienst doen als noodstroomvoorziening
  • Minder afhankelijk van het energienet, omdat een woning deels zelfvoorzienend is
  • Een lagere energierekening en minder last van stijgende energieprijzen
  • De thuis accu laadt op in de daluren en de energie wordt gebruikt in de normaal uren

Het is in theorie mogelijk om compleet onafhankelijk te worden van het energienet. De thuis accu kan hierbij een antwoord zijn. Het is in Nederland door het klimaat in het najaar en de winter lastig om helemaal onafhankelijk te zijn. Er zijn gewoonweg te weinig zonuren in de winter om de accu altijd op peil te houden. Toch is een thuis accu zeker weten een goede oplossing om minder afhankelijk te zijn van energie uit het net.

Hoe werkt het systeem?

Het systeem werkt met een thuis accu die de zonne-energie die wordt opgewekt met zonnepanelen, opslaat in het systeem. De zonnepanelen wekken overdag stroom op, die wordt via een regelaar naar het huis gestuurd om de apparaten van stroom te voorzien. Wanneer de panelen meer energie opwekken dan het verbruik, gaat de extra stoom naar de thuis accu.

Is er op een later moment geen zon meer en wekken de zonnepanelen geen stroom meer op, dan zal de stroom uit de thuis accu gebruikt worden. Dit kan dus zijn in de avond en nacht, of op dagen met weinig zonlicht. Is de thuis accu leeg? Dan zal er automatisch overgeschakeld worden op stroom van het elektriciteitsnet.

Offerte aanvragen voor een thuis accu

Bent u er helemaal uit en wilt u graag meer weten over een thuis accu of direct een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op via Whatsapp. Onze digitale collega SAM is 24/7 beschikbaar en kan u meer informatie geven.

Uiteraard is het ook mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen. Wij zullen er alles aan doen om u te ontzorgen en kiest u voor het plaatsen van een thuis accu? Dan zorgen wij dat een professionele partij dit bij u komt installeren.

Advies op maat
Chat openen
1
Advies nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!