Verduurzamen? Deze maatregelen leveren het meeste op

Verduurzamen? Deze maatregelen leveren het meeste op

Het belang van duurzaamheid groeit met de dag, en dat is begrijpelijk. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de kosten en de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen? We hebben de antwoorden voor jou.

Daken met zonnepanelen

Het belang van verduurzaming

Het verduurzamen van woningen is tegenwoordig belangrijk, niet alleen vanwege de toenemende energieprijzen, maar ook om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het nemen van energiebesparende maatregelen kan leiden tot aanzienlijke besparingen, maar vaak vraagt dit wel om een initiële investering.

Adviesgroep Oost staat voor je klaar

Overweeg je ook om jouw woning te verduurzamen? Wij bieden deskundig advies op maat om jouw verduurzamingsdoelen te verwezenlijken.

Kosten en terugverdientijden per maatregel

Laten we dieper ingaan op de geschatte investeringen, besparingen en de tijd die het kost om je investering terug te verdienen voor specifieke energiebesparende maatregelen.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme investering om je woning duurzamer te maken. Met een investering tussen de € 800 en € 3.100 kun je jaarlijks € 260 tot € 1.000 besparen op je energierekening. Bovendien duurt het slechts 3 tot 5 jaar om de kosten van de isolatie terug te verdienen. Lees meer over spouwmuurisolatie.

 • Investering € 800 – € 3.100
 • Jaarlijkse besparing € 260 – € 1.000
 • Terugverdientijd 3 – 5 jaar

 

Dakisolatie

Dakisolatie is een effectieve manier om je huis energiezuiniger te maken. De investering varieert van € 2.900 tot € 3.500 (of € 1.100 tot € 1.700 als je het zelf wilt doen), maar hiermee kun je jaarlijks € 450 tot € 800 besparen op je energiekosten. De terugverdientijd voor dakisolatie is doorgaans 3 tot 5 jaar. Ontdek hier meer over dakisolatie.

 • Investering € 2.900 – € 3.500 (€ 1.100 – € 1.700 als je het zelf doet)
 • Jaarlijkse besparing € 450 – € 800
 • Terugverdientijd 3 – 5 jaar

 

HR++ Glas

Het plaatsen van HR++ glas is een slimme investering in energie-efficiëntie. Met een investering tussen de € 3.100 en € 4.700 kun je jaarlijks € 300 tot € 450 besparen op je energierekening. De terugverdientijd voor HR++ glas ligt meestal tussen de 7 en 10 jaar. Leer meer over HR++ glas.

 • Investering € 3.100 – € 4.700
 • Jaarlijkse besparing € 300 – € 450
 • Terugverdientijd 7 – 10 jaar

 

Zonnepanelen (10 panelen)

Investeren in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Voor een investering van € 4.400 kun je jaarlijks € 550 besparen op je energiekosten. De terugverdientijd voor een gemiddeld systeem met 10 panelen bedraagt meestal 7 tot 10 jaar. Ontdek meer over zonnepanelen.

 • Investering: € 4.400
 • Jaarlijkse besparing: € 550
 • Terugverdientijd: 7 – 10 jaar

 

Warmtepomp (luchtbron)

 • Investering: € 6.500 – € 14.000 (met een mogelijke subsidie van € 1.950 – € 3.750)
 • Jaarlijkse besparing: € 110* per jaar
 • Terugverdientijd: 10 – 15 jaar

 

Warmtepomp (bodembron)

 • Investering: € 8.500 tot € 19.500 (met een mogelijke subsidie van € 3.750 – € 5.100)
 • Jaarlijkse besparing: € 260* per jaar
 • Terugverdientijd: 10 – 15 jaar

 

Zonneboiler

 • Investering: € 3.300
 • Jaarlijkse besparing: € 150
 • Terugverdientijd: 10 jaar *Je bespaart nog eens € 290 extra omdat je geen gas meer nodig hebt.

Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?

Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.

Waardevermeerdering en verkoopbaarheid

Naast besparingen zijn er nog andere voordelen van verduurzaming. De geschatte waardevermeerdering van jouw woning kan namelijk tussen de 80% en 100% van de investering bedragen. Dit betekent dat jouw investering bijna één-op-één wordt toegevoegd aan de woningwaarde, waardoor je kunt profiteren van stijgende huizenprijzen. Daarnaast zijn duurzame woningen aantrekkelijker voor potentiële kopers. Lees meer over hoe het energielabel de huizenprijs beïnvloedt.

Start met isolatie

Wanneer je jouw woning wilt verduurzamen, is isolatie een verstandige eerste stap. Verwarming op gas is namelijk vaak de grootste kostenpost. Hier is een vergelijking van het gasverbruik in een slecht geïsoleerde woning versus een goed geïsoleerde woning:

 • In een slecht geïsoleerde woning verbruik je ongeveer 2150 m³ gas voor verwarming.
 • In een goed geïsoleerde woning is dit ongeveer 700 m³ gas.

Goede isolatie vormt ook een solide basis voor verdere energiebesparende maatregelen. Met goede isolatie hoef je namelijk minder energie op te wekken om je huis te verwarmen. Dit is met name belangrijk voordat je overweegt om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen, om er zeker van te zijn dat je verwarmingssysteem de taak aankan.

Subsidies en financiële voordelen

Vanaf dit jaar kom je in aanmerking voor subsidies wanneer je een van de volgende isolatiemaatregelen laat uitvoeren. In dat geval ontvang je ongeveer 15% van de kosten terug. Als je echter binnen 24 maanden besluit om een tweede isolatiemaatregel te nemen, ontvang je ongeveer 30% van de totale kosten terug. Deze subsidie geldt voor:

 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Dubbelglas, HR-glas en triple glas
 • Vloerisolatie

Als je jouw CV-ketel vervangt door een warmtepomp, kom je in aanmerking voor een vergoeding tot €2.500,-.

Reserveer nu jouw energiebespaarbudget

Wil je jouw huis verduurzamen? Je kunt nu alvast energiebespaarbudget reserveren en later beslissen hoe je dit wilt inzetten. Bovendien kom je bij veel geldverstrekkers in aanmerking voor rentekorting. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een verduurzaminghypotheek aan.

Adviesgroep Oost staat voor je klaar

Adviesgroep Oost staat klaar om je te helpen bij elke stap van het verduurzamingsproces. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw huis niet alleen comfortabeler wordt, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst voor ons allemaal. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en begeleiding.


Wes Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie