Vloerisolatie

Vloerisolatie is een veel uitgevoerde isolatiemaatregel die het woongenot verhoogt, en de rekeningen verlaagt.

Last van koude voeten? Gebruikt u vloerverwarming, of bent u op zoek naar een manier om op de energiekosten te besparen? Vloerisolatie is een veel uitgevoerde isolatiemaatregel die het woongenot verhoogt, en de rekeningen verlaagt. Voor vloerisolatie is er een mogelijkheid om subsidie te krijgen van de overheid. Er zijn meerdere materialen, technieken en vormen van vloerisolatie, er zijn een aantal punten waar u op moet letten bij uw keuze. Wij geven u graag een passend advies.

Wat is vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt in de meeste gevallen het isoleren van de begane grondvloer bedoeld. Vloerisolatie is dus wat anders dan bodemisolatie. Vooral het verschil met bodemisolatie kan voor sommige mensen tot verwarring leiden; bij bodemisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht op de bodem van de kruipruimte (zoals EPS parels), terwijl bij vloerisolatie de isolatielaag wordt bevestigd onder of in de vloer zelf. Voor besparen op gas en verhoging van het woongenot is vloerisolatie in de meeste gevallen effectiever, doordat de isolatielaag tegen de te isoleren ruimte (begane grond) aan zit. Bodemisolatie kan uitkomst bieden wanneer de kruipruimte niet diep genoeg is, of bij bijvoorbeeld vochtproblemen.

Waarom kiezen voor vloerisolatie?

De vloer isoleren kent eigenlijk twee grote voordelen. Als eerste zorgt vloerisolatie voor een verlaging van de gasrekening. Door het aanbrengen van een isolerende laag aan de vloer, is de warmte in uw woning minder goed in staat de woning te verlaten. In uw kruipruimte is het doorgaans koud (aanzienlijk kouder dan in de woning), en de materialen waar veel vloeren van gemaakt zijn isoleren vaak slecht. Door een isolatielaag aan te brengen blijft de kou in de kruipruimte, en de warmte in de woning. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden.

Een ander voordeel van vloerisolatie is het woongenot. Veel mensen ervaren de begane grondvloer als koud, of vinden dat de vloerverwarming niet goed genoeg functioneert. Vloerisolatie draagt bij aan beter warmtebehoud in de vloer, en vloerisolatie bij vloerverwarming komt zowel de efficiëntie als de effectiviteit ten goede. Dat scheelt dus euro’s en vooral koude voeten!

Wat is de beste vloerisolatie?

Er zijn veel verschillende soorten vloerisolatie. De meest voorkomende producten voor vloerisolatie zijn verschillende soorten PU-schuim en isolatiefolies. Deze worden beide aan de onderkant van de vloer vast gemaakt. PU-schuim bestaat uit twee componenten, en worden via een machine en een slang gemengd en tegen de onderzijde van de vloer gespoten. Daar hecht het schuim zich vast aan de vloer, en zet het uit.

Belangrijk is het verschil tussen open- en gesloten cel PU-schuim. Gesloten cel schuimen zijn waterafstotend, en kunnen daarom vrijwel altijd gebruikt worden. Open cel schuimen nemen wel water op, en zijn daardoor alleen te gebruiken in kruipruimtes die het hele jaar door droog zijn.

Isolatiefolies zijn isolerende folies die ook tegen de onderkant van de vloer kan worden bevestigd. De folies worden doorgaans luchtdicht afgewerkt (bijvoorbeeld met aluminiumtape) om warmteverlies verder tegen te gaan. Isolatiefolies zijn niet altijd geschikt voor vochtige kruipruimtes. Zowel PU-schuim als folie zijn dus luchtdicht en worden tegen de vloer bevestigd. Verschillen zitten in wanneer de producten uitkomst bieden, en de prijs van de werkzaamheden (folies plaatsen duurt vaak wat langer, en is daardoor duurder).

Vloerisolatie bij een houten vloer of in combinatie met vloerverwarming

Of de vloer geïsoleerd kan worden hangt af van zaken als het materiaal en de aanwezigheid van een kruipruimte. Wanneer de woning geen kruipruimte heeft, kan het zand onder de vloer worden weggezogen. Dit is een prijzige oplossing, zo prijzig dat het vrijwel niet rendabel te krijgen is. In dat geval kan de vloer alleen geïsoleerd worden als het een holle houten vloer betreft; deze kan worden opgevuld met glaswol.

In de meeste gevallen is er wel een kruipruimte. Als de kruipruimte diep genoeg is (40+ cm) kan de vloer vaak geïsoleerd worden. Als deze minder diep is, kan bodemisolatie uitkomst bieden. Hoe geschikt bepaalde materialen zijn voor de woning, hangt sterk af van uw woning en vloer.

Een houten vloer isoleren kan bij vocht in de kruipruimte alleen onder bepaalde voorwaarden, en met bepaalde producten. Vloerisolatie bij een betonvloer is met betrekking tot vocht eenvoudiger, maar daar moet voor de hechting van bijvoorbeeld PU-schuim gelet worden op de temperatuur van het beton. Laat u voor de juiste keuze altijd informeren door een ervaren deskundige, bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend adviesgesprek wat u bij ons kunt aanvragen via Whatsapp.

Houtenvloer

Nehobovloer

Betonnenvloer

Vloerisolatie en subsidie

Het is even afhankelijk van de woning, maar in veel gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen op energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie. Deze vorm van isoleren maakt deel uit van de ISDE-subsidie regeling. Bij het toepassen van een besparende maatregel kan tot 15% van de kosten via subsidie terug worden gevraagd. Past u naast vloerisolatie nog een andere energiebesparende maatregel toe? Dan kan de subsidie oplopen tot 30% van de kosten.

We helpen u graag bij het aanvragen van de subsidie en zullen er altijd voor zorgen dat u de passende documenten ontvangt. De daadwerkelijke aanvraag kunt u dan gemakkelijk zelf online regelen. Ook bij vragen over subsidie staan we u graag via Whatsapp te woord.

Kies voor Adviesgroep Oost

Denkt u aan vloerisolatie? Het isoleren van de vloer kan het beste uitgevoerd worden door een vakkundig bedrijf. Maar hoe komt u gemakkelijk in contact met deze bedrijven en krijgt u een passend advies? Laat daarvoor de gegevens via Whatsapp achter bij Adviesgroep Oost.

Wij gaan met het vraagstuk aan de slag en zorgen ervoor dat u een passende offerte ontvangt van en van onze vakkundige partners. Het is dan aan u om de keuze te maken om met vloerisolatie aan de slag te gaan. Uiteraard helpen we u graag met een passend advies om de keuze gemakkelijker te maken.

Na het lezen van deze informatie vloerisolatie nog vragen? Neem ook dan vrijblijvend contact met ons op. De adviseurs van Adviesgroep Oost staan u graag te woord en helpen u graag. We zijn 24/7 via Whatsapp te bereiken.

Wij staan voor u klaar!

Tijdens het adviesgesprek bespreken we uw wensen met de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis. Hier brengen we uw huidige situatie in kaart en bekijken we wat u zou kunnen besparen. Na dit adviesgesprek bepaalt u uiteindelijk zelf of u met ons wil samenwerken voor de verduurzaming van uw huis.

Vrijblijvend adviesgesprek
Advies op maat
Chat openen
1
Advies nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!