Vloer en bodem

Bodemisolatie en vloerisolatie zijn beide methoden om een woning te isoleren. Toch verschillen deze in de manier waarop ze warmte vasthouden. Bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte onder de vloer, terwijl vloerisolatie direct op de vloer wordt gelegd. Bodemisolatie is vooral effectief om vocht en kou vanuit de bodem tegen te houden, terwijl vloerisolatie beter werkt om warmteverlies via de vloer te voorkomen. Bodemisolatie is over het algemeen goedkoper dan vloerisolatie, maar vloerisolatie heeft vaak een hogere isolatiewaarde en kan dus meer energiebesparing opleveren. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de situatie.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Daarmee is het goed mogelijk om energie te besparen. Bij veel huizen is het gebruikelijk dat er een kruipruimte onder het huis zit. Wanneer het huis geen kruipruimte heeft, of deze ruimte is niet te bereiken via een luik, dan is het nog een optie om te kijken of er toch een ingang te maken is naar de kruipruimte. Is dit allemaal niet mogelijk, kies dan zeker voor bodemisolatie om energie te besparen in de woning en de warmte langer vast te houden. Klik op onderstaande button om meer te lezen over bodemisolatie.

Bodemisolatie

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie kent eigenlijk twee grote voordelen. Als eerste zorgt vloerisolatie voor een verlaging van de gasrekening. Door het aanbrengen van een isolerende laag aan de vloer, is de warmte in uw woning minder goed in staat de woning te verlaten. In uw kruipruimte is het doorgaans koud (aanzienlijk kouder dan in de woning), en de materialen waar veel vloeren van gemaakt zijn isoleren vaak slecht. Door een isolatielaag aan te brengen blijft de kou in de kruipruimte, en de warmte in de woning. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden. Klik op onderstaande button om meer te lezen over vloersisolatie.

Vloerisolatie

De belangrijkste verschillen

Hoewel bodemisolatie en vloerisolatie beide gericht zijn op het voorkomen van warmteverlies en het besparen van energie, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee. Het belangrijkste verschil is dat bodemisolatie voornamelijk werkt door het creëren van een barrière tussen de koude grond en de warme lucht in uw woning, terwijl vloerisolatie voornamelijk werkt door het voorkomen van warmteverlies door de vloer. Een ander verschil is dat bodemisolatie meestal gemakkelijker en goedkoper is aan te brengen dan vloerisolatie.

  • Beide zorgen voor warme voeten in de winter
  • Bodemisolatie is een goed alternatief voor vloerisolatie
  • Bij vloerisolatie blijft de vloer goed toegankelijk
  • Beide beschermen tegen optrekkend vocht
Advies op maat
Chat openen
1
Advies nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!