Spouwmuurisolatie isoleert de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van een woning of kantoorpand.
Spouwmuurisolatie is een oplossing die snel, gemakkelijk en goedkoop is als het gaat om het isoleren van een huis. Het isoleren van een spouwmuur levert veel voordelen op. Denk dan natuurlijk aan een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Maar ook aan een beter milieu en een lagere energierekening.
Bij Adviesgroep Oost zullen we zeker het toepassen van spouwmuurisolatie aanraden. Wij helpen u graag met het vinden van de beste spouwmuurisolatie partij die isolatie kan aanbrengen. Geef uw gegevens door en we zoeken voor u vrijblijvend de beste partij.
Een ander voordeel van spouwmuurisolatie, is dat het beide kanten opwerkt. Zo is het ook in de zomer voordelig, want warmte blijft beter buiten het gebouw. Conclusie, meer comfort in de winter door een warme woning, en meer comfort in de zomer door een koelere woning.
Misschien heeft u al veel over spouwmuurisolatie gelezen, maar laten we toch nog eens teruggaan naar de basis, wat is spouwmuurisolatie precies? Het gaat hier om een isolatielaag die wordt aangebracht in de (lucht)spouw van een muur. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning of gebouw. Wanneer de ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, dan kan de warmte in de woning of het gebouw minder goed via de muren het gebouw of de woning verlaten.
Misschien denkt u nu, ja, ik wil mijn spouw isoleren met de beste spouwmuurisolatie. Maar wat is dan het beste materiaal? Hier is niet gemakkelijk een eenduidig antwoord op te geven. Het type isolatie is afhankelijk van de woning en de wensen die u heeft. Er is een breed scala aan isolatiematerialen waar uit te kiezen is. Uiteraard zullen wij u hierbij voorzien van een passend advies en zullen we de beste partij zoeken die u verder kan helpen met het isoleren van de spouw. Toch kunnen we wel wat meer uitleg geven over de verschillende materialen die er zijn. Een veelvoorkomend materiaal dat wordt gebruikt, zijn EPS isolatie parels en minerale glaswol. Een ander materiaal dat ook veel wordt gebruikt is isolatie schuim. We zullen van de drie materialen meer uitleg geven.
Deze parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, een kunststof dat wordt gemaakt van onder andere olie. De EPS isolatie parels zijn vaak grijs van kleur omdat ze in grafiet worden gedompeld, dit is om de isolatiewaarde verder te verhogen. Verder is deze vorm van isolatie waterafstotend. De parels worden in de spouw geblazen met een natuurlijke hars, dit om verzakken te voorkomen.
Een veelvoorkomend materiaal als het gaat om het isoleren van de spouw. De wol wordt gemaakt van gerecycled glas en zuiver zand. Minerale glaswol is dus een duurzame keuze. Een ander voordeel van glaswol is de akoestische eigenschappen, het is sterk dempend. Vooral een voordeel als de woning of het gebouw aan een drukke straat staat. Ook de glaswol kan onder hoge druk in de spouw worden geblazen. Bij een juiste verwerking ontstaat er een egale laag in de spouw die niet kan verzakken. Zoals gezegd is glaswol beter als het ook om akoestische isolatie gaat.
Het derde materiaal om een spouw te isoleren dat veel wordt gebruikt is schuim. Schuim heeft het voordeel dat het vloeibaar verwerkt kan worden. Het wordt in de spouw gespoten en zet daarna uit, hierdoor ontstaat een naadloze afdichting van de complete ruimte. In het schuim ontstaan luchtkamers met daarin stilstaande lucht, het belangrijkste principe van isolatie. Dit wordt veel gebruikt als na-isolatie, een perfecte oplossing wanneer al een isolatiemat in de spouw muur zit.
Of een woning of gebouw geschikt is voor spouwmuurisolatie hangt af van diverse factoren. Vooral het bouwjaar is hierbij belangrijk. Bij oudere huizen met een bouwjaar van voor 1920, is er vaak geen spouw aanwezig omdat er toen enkelsteens werd gebouwd.
Woningen en gebouwen uit de jaren 80 zijn meestal tijdens het bouwen geïsoleerd. Vaak is deze vorm van isolatie wel verouderd of onvolledig. Daarom is het hier aan te raden om na te isoleren. Verder zien we bij huizen uit de jaren 80 vaak UF-schuim terug. Na verloop van tijd kan dit schuim broos worden en de isolatiewaarde verliezen. In dat geval moet de oude isolatie verwijderd worden en vervangen worden voor nieuwe spouwmuurisolatie.
Bij woningen uit de jaren 90 en jonger zien we vaak dat deze nog goed geïsoleerd zijn. Twijfelt u over de mogelijkheden voor uw woning of gebouw? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Tijdens het adviesgesprek bespreken we uw wensen met de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis. Hier brengen we uw huidige situatie in kaart en bekijken we wat u zou kunnen besparen. Na dit adviesgesprek bepaalt u uiteindelijk zelf of u met ons wil samenwerken voor de verduurzaming van uw huis.
Vrijblijvend adviesgesprekVoor het isoleren van gebouwen en woningen is er ISDE-subsidie op isolatie beschikbaar. Deze subsidie heet voluit investeringssubsidie, duurzame energie en energiebesparing. Om hiervoor in aanmerking te komen dient er in 2022 twee energiebesparende maatregelen te worden geïnvesteerd. Vanaf 2023 geldt er ook een maatregel voor subsidie. Deze geldt met terugwerkende kracht vanaf april 2022.
Wilt u zeker weten of u gebruikt kunt maken van subsidie? De adviseurs van Adviesgroep Oost kunnen u hier meer over vertellen. Wanneer we bij verschillende partijen aanvragen doen, zullen we de factor subsidie altijd meenemen.
Overweegt u spouwmuurisolatie? Het isoleren van de spouwmuur kan het beste uitgevoerd worden door een vakkundig bedrijf. Laat daarvoor uw gegevens achter bij Adviesgroep Oost.
Wij gaan met het vraagstuk aan de slag en zorgen ervoor dat u offertes ontvangt van diverse vakkundige bedrijven. Het is dan aan u om de keuze te maken voor een partij. Uiteraard helpen we u graag met een passend advies om de keuze gemakkelijker te maken.
Na het lezen van deze informatie over spouwmuurisolatie nog vragen? Neem ook dan vrijblijvend contact met ons op. De adviseurs van Adviesgroep Oost staan u graag te woord en helpen u graag.