Bodemisolatie

Heeft u vocht in uw kruipruimte of een koude vloer, of probeert u uw gasverbruik te verminderen? Kies dan voor bodemisolatie.

Bodemisolatie

Kiest u voor bodemisolatie, dan wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Daarmee is het goed mogelijk om energie te besparen. Bodemisolatie is niet te verwarren met vloerisolatie, dit zijn namelijk twee verschillende vormen van isoleren. In veel gevallen wordt er voor bodemisolatie gekozen als vloerisolatie niet mogelijk is. Onze adviseurs vertellen u er uiteraard graag meer over.

Wanneer is bodemisolatie een goede keuze?

Bij veel huizen is het gebruikelijk dat er een kruipruimte onder het huis zit. Wanneer deze ruimte gemakkelijk bereikbaar is en de hoogte meer dan 35 centimeter is, dan kan vloerisolatie een goede keuze zijn. Dit geeft vaak meer comfort dan bodemisolatie.  Wanneer het huis geen kruipruimte heeft, of deze ruimte is niet te bereiken via een luik, dan is het nog een optie om te kijken of er toch een ingang te maken is naar de kruipruimte. Is dit allemaal niet mogelijk, kies dan zeker voor bodemisolatie om energie te besparen in de woning en de warmte langer vast te houden.

Waarom kiezen voor bodemisolatie?

Wanneer bodemisolatie is toegepast in een huis, zal dit zeker zorgen voor een warmer huis. De kruipruimte is doorgaans een tochtige, natte en vooral koude plek onder het huis. De kou en toch kunnen naar binnen trekken. Veel warmte die u stookt, zal dan ook verdwijnen via de kruipruimte. Door het aanbrengen van bodemisolatie verandert de kruipruimte in een warme droge plek onder het huis. De vloer in huis zal minder koud aanvoelen en u kunt genieten van een warmere woning. Bodemisolatie zorgt voor het afsluiten van de bodem. Op de grond van een kruipruimte brengen experts isolatiemateriaal aan. In de meeste gevallen wordt dit op de bodem geblazen met een pomp. Na het aanbrengen van de isolatie op de bodem, zult u snel verschil gaan merken. De betonnen vloer in huis zal helemaal droog zijn, de luchtvochtigheid in huis zal lager worden. Dus ook wanneer u last heeft van vochtproblemen in huis, via de vloer of bodem, kan bodemisolatie uitkomst bieden.

Kan bodemisolatie bij ieder type vloer worden toegepast?

Wanneer er een kruipruimte is met een koude ondergrond, dan kan er in principe bodemisolatie worden toegepast. Heeft u een betonnen vloer, dan zal deze sneller droog zijn en minder koud aanvoelen, na het toepassen van bodemisolatie. Ligt er een houten vloer in de woning, dan is bodemisolatie helemaal de juiste keuze. Bodemisolatie is namelijk erg geschikt voor het toepassen bij houten vloeren. Zeker wanneer er sprake is van een kruipruimte die vochtig of nat is. Het optrekkende vocht uit de bodem verdwijnt en op deze manier wordt schimmelvorming en houtrot voorkomen. Weet u niet zeker of bodemisolatie de beste keuze is? Bij Adviesgroep Oost werken we met experts samen die diverse soorten bodemisolatie kunnen toepassen. Samen met deze experts kunnen we u altijd voorzien van een passend advies.

De voordelen van bodemisolatie op een rij

We hebben al verschillende voordelen benoemd, maar we zetten de voordelen van bodemisolatie graag nog even op een rij. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de kruipruimte in de woning wordt geïsoleerd. Er ontstaat een drogere en warmere ruimte. Dit heeft een positief effect op de ruimtes in huis.
  • Een vloer die minder koud aanvoelt en dus minder snel koude voeten.
  • Warmte kan het huis via de bodem minder goed verlaten.
  • Een lager energieverbruik omdat de warmte beter in huis wordt vastgehouden.

Verschillende soorten bodemisolatie

Het isoleren van de bodem in een kruipruimte kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. In veel gevallen zal er worden gekozen voor het toepassen van isolatieparels, isolatiechips of schelpenisolatie. Eigenlijk zijn alle drie de varianten goede oplossingen en kunnen ook goed worden toegepast als er veel vocht in de kruipruimte is. Bij een keuze in materiaal is het van belang om naar de isolatiewaarde te kijken. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter het zal isoleren. De bodemisolatie met schelpen heeft doorgaans de laagste waarde en die van parels is het hoogste. Afhankelijk van de bodem en mogelijkheid tot verzakken zal er een keuze in materiaal worden gemaakt. Bij kans op verzakken zal een licht materiaal worden gekozen. Natuurlijk zullen de adviseurs van Adviesgroep Oost in samenwerking met de professionele partijen waarmee wij werken altijd een passend advies kunnen geven over de keuze in bodemisolatie. Heeft u nu al vragen over bodemisolatie en de verschillende materialen, neem dan gerust contact met ons op.

Wij staan voor u klaar!

Tijdens het adviesgesprek bespreken we uw wensen met de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis. Hier brengen we uw huidige situatie in kaart en bekijken we wat u zou kunnen besparen. Na dit adviesgesprek bepaalt u uiteindelijk zelf of u met ons wil samenwerken voor de verduurzaming van uw huis.

Vrijblijvend adviesgesprek

Andere keuze maken dan bodemisolatie?

Is het ook mogelijk dat we bodemisolatie niet zullen adviseren? Wanneer er sprake is van een hoge kruipruimte die droog is, dan zullen we niet direct adviseren om bodemisolatie toe te passen. Het rendement van deze oplossing is dan gewoonweg te laag. Bij een hoge kruipruimte is de afstand tot de vloer te groot en het effect is dan niet sterk genoeg.

Verder is het zaak om goed na te denken over het moment van isoleren. Is er nog meer werk nodig in de kruipruimte, dan is het verstandig om dit eerst te doen. Nadat de isolatie op de bodem is aangebracht wordt het lastiger om op alle plekken in de kruipruimte te komen. De isolatie kan vaak wel aan de kant worden geschoven, maar het is zaak om dit zo min mogelijk te doen.

Ontvang ISDE-subsidie

Het isoleren van de bodem is een investering die op termijn dubbel dik wordt terugverdiend. De overheid maakt het toepassen van verschillende vormen van isolatie nog interessanter want u kunt hiervoor subsidie aanvragen.

Bodemisolatie maakt deel uit van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Om ISDE-subsidie te kunnen ontvangen dient u als eigenaar in twee energiebesparende maatregelen te investeren.

Denk hierbij aan het combineren van bodemisolatie met bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of een warmtepomp. De ISDE-subsidie kan maximaal 12 maanden na uitvoering aangevraagd worden. Bij aanvraag moet u enkele gegevens kunnen aantonen, hierbij begeleiden we u van A tot Z, zodat het aanvragen van de ISDE-subsidie een stuk gemakkelijker wordt.

Offerte aanvragen voor bodemisolatie

Bent u er helemaal uit en wilt u graag bodemisolatie toepassen? Dat kan zonder problemen via onze collega Sam, deze is gemakkelijk via Whatsapp te bereiken. Bespreek de mogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek. Daarnaast ontzorgen we u bij het aanvragen van de subsidie. Adviesgroep Oost zorgt ervoor dat u alle benodigde informatie ontvangt, zo kunt u gemakkelijk uw subsidie aanvragen.

Advies op maat
Chat openen
1
Advies nodig?
Scan de code
Hallo, kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!