Wat is de beste bodemisolatie voor mijn woning

Wat is de beste bodemisolatie voor mijn woning

Bodemisolatie is een effectieve methode waarbij isolatiemateriaal wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte onder de vloer van je huis. Er zijn verschillende soorten bodemisolaties beschikbaar op de markt. In deze blog maken wij duidelijk wat die soorten inhoudt en welke het beste bij jullie huis past.

Vloerisolatie uitleg

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Bij deze methode is het belangrijkste doel om vocht en kou wat optrekt vanuit de bodem tegen te houden. Hierdoor kan de kou de vloer niet bereiken en blijft de warmte beter in huis. Daarnaast is dit soort isolatie erg goed tegen vochtige kruipruimtes. Bodem isolatie kan zowel van binnen als van buiten aangebracht worden.

Waarom bodemisolatie?

Bij bodemisolatie zijn er veel verschillende voordelen. Ten eerste zorgt bodemisolatie ervoor dat de kou die vanuit de grond naar boven trekt wordt tegengehouden. Hierdoor blijft het langer warm binnen en dat scheelt weer in de stookkosten. Daarnaast zorgt de isolatie laag ervoor dat het vocht in de kruipruimte erg vermindert. Hoe minder vochtig de kruipruimte is hoe minder snel het houdt van de vloer gaat rotten, des te langer de vloer meegaat. Verder is er minder schimmelvorming, dit zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit in de woning. Ten slotte zorgt bodemisolatie voor een besparing op de energierekening en is het dus een verstandige investering die met een aantal jaar al terug is verdiend. Daarbovenop komt een subsidie die je momenteel terugkrijgt voor het verduurzamen van je woning.

Hoe wordt bodemisolatie geplaatst?

We brengen de verschillende compartimenten in kaart en maken een plan van aanpak. Indien de kruipruimte één geheel vormt en er is een kruipluik aanwezig, zullen de werkzaamheden niet veel tijd in beslag nemen. Indien er geen kruipluik aanwezig is en we dus een gat moeten boren in de fundering, zal het geheel iets langer gaan duren. We bepalen door middel van het aantal vierkante meters en de afgesproken dikte hoeveel m3 we nodig zijn. We zorgen ervoor dat het product goed verspreid aangebracht wordt zodat u overal dezelfde isolatiewaarde heeft. Als laatste zorgen we ervoor dat het er rondom uw woning weer net zo uitziet als voor de tijd. Als er een gat is gemaakt voor isolatie van buitenaf zullen we deze vakkundig weer dicht maken.

Bodemisolatie Parels

Soorten bodemisolatie

Bij bodemisolatie zijn er 3 soorten isolatiemateriaal wat het meest gebruikt wordt:

Schelpen bodemisolatie

Schelpen isolatie is een natuurlijk alternatief voor het isoleren van de bodem in een minder toegankelijke kruipruimte. Zeker voor woningen gelegen in een nat of vochtig gebied zorgt deze isolatie voor een droge bodem. De naam van deze isolatie mag je zeker letterlijk nemen. Het materiaal bestaat enkel en alleen uit schelpjes ontgonnen uit de zee. Het ecosysteem blijft ook intact doordat op voorhand de winplaatsen worden bepaald in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten. Tenslotte is wettelijk bepaald dat de hoeveelheid ontgonnen schelpen de natuurlijke aangroei niet mag overstijgen.

Parels voor bodemisolatie

De bodemparels stoppen het optrekkend vocht uit de bodem en zorgen voor een droge en warmere vloer. Bodemparels worden bijv. veel toegepast onder houten vloeren om houtrot te voorkomen. Vochtige kruipruimtes veroorzaken vaak ook een vieze lucht in huis. Dit kan worden voorkomen. Deze bodemparels zijn EPS (piepschuim) isolatiekorrels, die te herkennen zijn aan de grijze kleur. De grijze kleur wordt veroorzaakt door de toevoeging van grafiet. Grafiet zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde (t.o.v. wit piepschuim). De bodemparels worden een gelijke laag op de bodem van de kruipruimte worden gespoten.

Isolatiechips voor bodemisolatie

Isolatiechips, vaak gemaakt van EPS of een vergelijkbaar materiaal, worden als een isolerende deken over de bodem van de kruipruimte gelegd. Ze vullen de ruimte goed op en bieden een barrière tegen kou en vocht. Chips zijn duurzaam en effectief.

Of je nu moet kiezen voor schelpen, parels of chips hangt af van de specifieke omstandigheden van jouw huis. Het beste advies is om een professional te raadplegen om de juiste isolatiemethode voor jouw woning te bepalen. Adviesgroep Oost staat klaar om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing en om jouw huis te voorzien van hoogwaardige isolatieoplossingen. Verbeter het comfort en de energie-efficiëntie van jouw woning met de isolatiemethode die het beste aansluit op jouw behoeften.


Wes Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis adviesgesprek bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, kozijnen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs van Adviesgroep Oost komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Wij ontzorgen je volledig van A tot Z en stellen samen een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 19.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie