Spuitisolatie soorten en toepassingen

Spuitisolatie soorten en toepassingen

Spuitisolatie

Spuitisolatie staat bekend als een veelzijdige en efficiënte methode voor het isoleren van diverse ruimtes. Het unieke vermogen om zich naadloos aan te passen aan elke vorm en grootte maakt het een ideale keuze voor een breed scala aan toepassingen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van spuitisolatie, welke soorten zijn er beschikbaar, en hoe kun je deze optimaal benutten?

Isolatie zoldervloer

Wat is spuitisolatie?

Spuitisolatie transformeert de manier waarop we denken over isoleren door middel van een geavanceerde techniek waarbij isolerende deeltjes onder druk worden aangebracht. Dit resulteert in een naadloze en effectieve barrière tegen warmteverlies, die zelfs de moeilijk bereikbare plaatsen feilloos bedekt.

Waarvoor gebruik je spuitisolatie?

Spuitisolatie is uitermate geschikt voor het isoleren van zolders, kruipruimtes en andere complexe ruimtes. De unieke eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal zich perfect hecht, zelfs rond leidingen, balken en andere obstakels.

Soorten spuitisolatie

Er zijn voornamelijk vier soorten spuitisolatie die breed worden toegepast: polyurethaanschuim, bekend om zijn superieure isolatiewaarde, EPS parels, isolatiechips en cellulose, een milieuvriendelijk alternatief gemaakt van gerecycled papier. Alle materialen bieden unieke voordelen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen.

Polyurethaanschuim (Pur)

Een veelgebruikte keuze voor isolatie van vloeren, spouwmuren en daken, Pur biedt een lambdawaarde van 0,026 W/mK, wat duidt op een hoge isolatie-efficiëntie. De kosten starten bij ongeveer € 25 per vierkante meter.

Icynene Isolatieschuim

Icynene, erkend om zijn milieuvriendelijkheid door het ontbreken van HFK’s, wordt vaak gekozen voor zijn uitstekende akoestische eigenschappen. Dit maakt het ideaal voor toepassingen in muren of gevels. Het materiaal kent een goede hechting op diverse ondergronden en is vochtdoorlatend, waardoor het uitstekend geschikt is voor muurisolatie. Met een lambdawaarde van 0,038 W/mK en een startprijs van € 30 per m², biedt Icynene een solide isolatieoptie, hoewel het iets minder isolerend is dan Pur.

Supafil Gespoten Glaswol

Supafil, een merknaam voor gespoten glaswol, is omhuld met silicone om vochtopname te voorkomen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor binnenisolatie van vloeren en daken. Het materiaal is brandveilig, niet-chemisch en gemakkelijk te recyclen. Het biedt betere geluidsisolatie dan Pur en is kosteneffectiever. De lambdawaarde varieert tussen 0,034 W/mK voor Supafil spouwmuurisolatie en 0,045 W/mK voor Supafil Loft, met prijzen die beginnen bij € 15 per m².

Cellulose Isolatie (Papiervlokken)

Deze ecologisch verantwoorde optie, gemaakt van gerecycled krantenpapier, is vooral geschikt voor daken, vloeren en spouwmuren. Hoewel cellulosevlokken een goede isolatie en brandvertragende eigenschappen bieden, zijn ze minder geschikt voor vochtige omgevingen. De lambdawaarde staat op 0,040 W/mK, met een startprijs van € 14 per m².

Isolatiekorrels (EPS-parels)

EPS-parels, bekend om hun vochtbestendigheid en duurzaamheid, zijn een populaire keuze voor spouwmuur- en kruipruimte-isolatie. Deze 100% recyclebare korrels hebben een lambdawaarde van 0,034 W/mK en de prijs is vergelijkbaar met die van Pur, startend bij € 25 per m².

Schelpenisolatie en Isolatiechips

Schelpenisolatie biedt een natuurlijke methode om de kruipruimte te isoleren, met het vermogen om vocht vast te houden. Isolatiechips, gemaakt van piepschuim, zijn een lichtgewicht alternatief dat blijft drijven in waterige omstandigheden, waardoor de isolerende werking behouden blijft. De lambdawaarde van schelpen is 0,125 W/mK, terwijl die van chips op 0,075 W/mK ligt. De kosten voor schelpenisolatie beginnen bij € 25 per m², voor chips bij € 12 per m².

Dit overzicht biedt een uitgebreide kijk op de diverse isolatiematerialen, hun toepassingen, waarden en kosten, waarmee je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw isolatiebehoeften.

Veelgestelde vragen over spuitisolatie

Wat zijn de voornaamste voordelen van spuitisolatie vergeleken met traditionele isolatiemethoden?

Spuitisolatie biedt verschillende voordelen, waaronder een naadloze dekking die alle kieren en gaten effectief opvult, wat resulteert in een betere luchtdichtheid en energie-efficiëntie. Daarnaast is de installatie snel en efficiënt, omdat het materiaal zich aanpast aan elke vorm en oppervlak, waardoor het ideaal is voor complexe ruimtes.

Is spuitisolatie milieuvriendelijk?

Ja, er zijn milieuvriendelijke opties beschikbaar binnen het aanbod van spuitisolatie, zoals Icynene, dat geen schadelijke HFK’s bevat. De keuze van het materiaal en de specifieke samenstelling kunnen aanzienlijk variëren in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, dus het is belangrijk om te kiezen voor producten die gerecyclede materialen bevatten of een lage milieu-impact hebben.

Kan spuitisolatie in elk type gebouw worden toegepast?

Ja, spuitisolatie kan in vrijwel elk type en vorm van gebouw worden toegepast, van nieuwe constructies tot renovatieprojecten. Het is bijzonder effectief in ruimtes met veel hoeken, kieren, en onregelmatige vormen, zoals zolders, kruipruimtes, en spouwmuren.

Hoe lang gaat spuitisolatie mee?

Spuitisolatie is ontworpen om lang mee te gaan en kan, afhankelijk van het specifieke product en de omstandigheden, een levensduur hebben die gelijk staat aan de levensduur van het gebouw zelf. Onder normale omstandigheden kan dit betekenen dat de isolatie effectief blijft zonder significante degradatie voor meer dan 50 jaar. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen helpen om de maximale effectiviteit en levensduur van spuitisolatie te waarborgen.


Mike Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie