Wat is een spouwmuur en hoe herken je dit?

Wat is een spouwmuur en hoe herken je dit?

Wil je weten of jouw woning spouwmuren heeft en wat de voordelen zijn van spouwmuurisolatie? In dit artikel leggen we uit hoe je een spouwmuur kunt herkennen en wat de mogelijkheden zijn voor isolatie. Het herkennen van een spouwmuur is belangrijk voor het verbeteren van je wooncomfort en het besparen op energiekosten.

Isolatie meting van buiten

Wat is een Spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen: een binnen- en een buitenmuur, met een ruimte (de spouw) ertussen. Deze ruimte kan geïsoleerd worden om warmte binnen en kou buiten te houden, wat leidt tot lagere stookkosten en een comfortabeler huis.

Hoe herken je een spouwmuur

Bouwjaar van de woning

  • Voor 1920: Woningen gebouwd voor 1920 hebben meestal geen spouwmuren, aangezien dit geen gangbare bouwpraktijk was.
  • Tussen 1920 en 1975: Grote kans op aanwezigheid van spouwmuren.
  • Na 1975: Spouwmuren zijn zeer waarschijnlijk en vaak al bij de bouw geïsoleerd.

Dikte van de buitenmuren

Een praktische methode is het meten van de dikte van de buitenmuren bij een deur. Een muur die meer dan 24 centimeter dik is, duidt waarschijnlijk op de aanwezigheid van een spouw.

Bouwplannen raadplegen

Bouwplannen van je woning kunnen expliciet de aanwezigheid van spouwmuren aangeven. Deze plannen zijn vaak opvraagbaar bij de gemeente.

Isolatie mogelijkheden spouwmuur

Bij Adviesgroep Oost begrijpen we dat het herkennen en aanpakken van spouwmuren in je woning soms een uitdaging kan zijn. Daarom staan wij klaar om je van A tot Z te begeleiden bij het kiezen van de juiste isolatieopties. Of je nu een spouwmuur hebt die geïsoleerd moet worden of als je oude isolatie aan vervanging toe is, wij bieden de expertise om je te helpen.

Isolatiematerialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie, zoals polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR), geëxpandeerd polystyreen (EPS), rotswol en glaswol. De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste isolatiewaarde en de staat van de bestaande spouw.

Vervanging van Oude Isolatie

Verouderde spouwmuurisolatie kan vervangen worden door nieuwere en efficiëntere materialen. Dit proces vereist deskundig advies en nauwkeurige uitvoering om de isolatiewaarde van de woning te optimaliseren.

Alternatieven voor Huizen Zonder Spouwmuur

Voor woningen die geen spouwmuren hebben, zijn er alternatieven zoals dakisolatie of het isoleren van de binnenmuren. Deze maatregelen kunnen ook bijdragen aan een betere energie-efficiëntie.

Het kan complex zijn om zelf te bepalen welke isolatieopties het beste zijn voor jouw woning. Daarom is Adviesgroep Oost er om je te ondersteunen. Wij meten de dikte van je muren, adviseren over de beste isolatiemogelijkheden en berekenen hoeveel je kunt besparen op energiekosten. Ook helpen we je de terugverdientijd van je investering te bepalen.

Het herkennen en aanpakken van een spouwmuur is een belangrijke stap in het verhogen van je wooncomfort en het verlagen van je energierekening. Bij Adviesgroep Oost zijn we toegewijd om jou te ondersteunen bij elke stap, met advies op maat en deskundige begeleiding. Samen maken we jouw huis comfortabeler en energie-efficiënter.

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie