Muurisolatie

Muurisolatie

Muurisolatie

Denk je over muurisolatie? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om op je gasrekening te besparen en het comfort in je woning te verhogen. De kosten voor het isoleren van muren variëren aanzienlijk, afhankelijk van de isolatietechniek die je kiest. De meest kosteneffectieve en eenvoudige optie is het isoleren van de spouwmuren.

PU schuim isolatie

Muurisolatie met spouwmuur isolatie

De meest voorkomende vorm van muurisolatie is spouwmuurisolatie, waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld wordt met isolerende materialen zoals wol of isolatieparels (EPS parels). Woningen die na 1930 zijn gebouwd, zijn geschikt voor spouwmuurisolatie omdat ze zijn voorzien van spouwmuren. Bij huizen gebouwd vóór dat jaar is dit niet het geval.

EPS parels voor isolatie

Verschillende soorten muurisolatie

Het isoleren van muren met behulp van muurisolatie is mogelijk via drie onderscheidende methoden, elk met zijn eigen specifieke voordelen en toepassingen.

  • Het isoleren van de lege ruimte (spouw) tussen de buitenmuur en binnenmuur.
  • Muur isoleren vanaf de binnenkant.
  • Muur isoleren aan de buitenkant.

Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?

Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.

Efficiënt en snel spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest efficiënte methode om uw muren te isoleren. Deze aanpak vereist geen grote verbouwingen en is meestal binnen een halve dag voltooid. De investering is relatief beperkt met een gemiddelde terugverdienperiode van drie jaar. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om subsidie te ontvangen voor spouwmuurisolatie, namelijk € 8,00 per m².

Om de exacte kosten voor het isoleren van jouw huis te weten, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen voor het isoleren van de spouwmuur.

Belangrijke overwegingen bij Spouwmuurisolatie

De effectiviteit van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de breedte van de spouw, die gewoonlijk rond de 6 cm ligt. Spouwmuren smaller dan 2 cm zijn ongeschikt voor isolatie vanwege verhoogde risico’s en onvoldoende isolatievermogen. In zulke gevallen moet naar alternatieve methoden worden gekeken.

Isolatie van de Binnenmuur Isoleren vanuit de binnenzijde is een optie voor huizen gebouwd voor 1930 die geen spouwmuren hebben. Dit proces omvat het installeren van een voorzetwand en het opvullen van de ruimte tussen deze wand en de binnenmuur met isolatiemateriaal. Hoewel dit een aanzienlijke ingreep is die ruimte inneemt en wijzigingen in de elektrische installaties vereist, kan het een hogere isolatiewaarde bieden. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 100 per m².

Isolatie van de Buitenmuur

Het isoleren van de buitenmuur, ofwel gevelisolatie, betreft het aanbrengen van een isolatie- en afwerkingslaag aan de buitenzijde. Voor deze methode is een vergunning vereist vanwege de impact op het uiterlijk van de woning. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 200 per m², met subsidieopties van € 38 per m², mits er minimaal twee isolatiemaatregelen worden uitgevoerd.

Deze aanpak is voornamelijk geschikt voor oudere woningen zonder spouwmuren.

Spouwmuurisolatie onderscheidt zich als de meest voordelige en vlotte methode onder de diverse isolatietechnieken. Voor woningen opgericht na 1930 is het de voorkeursstrategie. Bij Adviesgroep Oost zijn wij de experts op het gebied van muurisolatie. Wij komen graag vrijblijvend bij je langs voor een persoonlijk advies op maat. Neem contact met ons op voor professionele begeleiding bij het kiezen van de juiste isolatiemethode voor jouw woning.

Veelgestelde vragen over

Wat is de beste tijd van het jaar om muurisolatie aan te brengen?

De beste tijd om muurisolatie aan te brengen is in de lente of de herfst. Tijdens deze seizoenen zijn de weersomstandigheden over het algemeen mild, wat het installatieproces vergemakkelijkt. Echter, spouwmuurisolatie kan bijna het hele jaar door worden uitgevoerd, zolang het maar droog weer is.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Een woning is geschikt voor spouwmuurisolatie als deze spouwmuren heeft en gebouwd is tussen 1930 en 1980. Woningen gebouwd na 1980 hebben vaak al isolatie in de spouw. Een expert van Adviesgroep Oost kan een inspectie uitvoeren om de geschiktheid en de staat van de spouwmuren te beoordelen.

Kan muurisolatie schimmelproblemen veroorzaken?

Goed aangebrachte muurisolatie vermindert juist de kans op schimmel, doordat het de muren warmer houdt en condensatie vermindert. Problemen met schimmel ontstaan meestal door onvoldoende ventilatie. Het is daarom belangrijk dat naast het aanbrengen van isolatie, ook goede ventilatie in de woning wordt gewaarborgd.

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie