Isolatie subsidie 2023

Isolatie subsidie 2023

Isolatie subsidie 2023

Overweeg je isolatiewerken uit te voeren? In dat geval zijn er diverse aantrekkelijke isolatie subsidies beschikbaar. Je kunt gedetailleerde informatie over diverse subsidies, inclusief de bijbehorende voorwaarden, en details over groene leningen raadplegen in het onderstaande overzicht.

Impact zonnepanelen en isolatie in de meterkast

Profiteer van een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9%

Heb je plannen om dit jaar je dak, vloeren, kelder of spourmuren te isoleren? Goed nieuws: ook in 2023 kun je profiteren van het verlaagde btw-tarief van slechts 9%! Er is wel een voorwaarde: de woning moet meer dan twee jaar oud zijn.

Belangrijk: Het verlaagde tarief is specifiek van toepassing op de arbeidskosten voor het installeren van isolatiemateriaal. Houd er rekening mee dat dit niet geldt voor materiaalkosten of andere werkzaamheden die samenhangen met je isolatieproject (zoals sloopwerk). Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van deze details voordat je aan de slag gaat.

Wij helpen je graag met het profiteren van het verlaagde BTW tarief

Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief? Bij ons kun je terecht voor advies en begeleiding. Onze erkende vakmensen staan klaar om je te adviseren over de meest geschikte isolatiemethode en een op maat gemaakt isolatie offerte voor jouw project.

Energiebespaarlening voor isolatie

Als woningeigenaar heb je de mogelijkheid om financieel voordelig energiebesparende maatregelen te treffen, waaronder isolatie, via onze Isolatielening. Voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, kun je tot wel € 27.000 lenen. Het minimum te lenen bedrag is € 1.000. Een extra voordeel is dat er geen afsluitkosten verbonden zijn aan de Isolatielening, waardoor deze optie nog aantrekkelijker wordt. Overweeg je te investeren in een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP)? In dat geval kun je tot € 54.000 lenen. Bij een Nul op de Meter (NOM) renovatie is het maximale leenbedrag zelfs € 71.000.

Wat zijn de vereisten voor de Isolatielening?

Om in aanmerking te komen, dien je de eigenaar en bewoner van de woning te zijn. Er geldt geen leeftijdsbeperking. Diverse isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, zolderisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie, komen in aanmerking voor de Isolatielening. De isolatiewerken dienen te worden uitgevoerd door een erkende aannemer. Deze vakman moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen, waarin bevestigd wordt dat de isolatiewerken voldoen aan de technische eisen voor het verkrijgen van de lening. De lening betreft een maandannuïteitenlening.

Wat zijn de maximale leenbedragen en looptijden van de isolatielening?

Voor bedragen tussen € 1.000 en € 15.000 is de looptijd 7, 10 of 15 jaar. Voor bedragen tussen € 15.000 en € 27.000 kun je kiezen uit een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar. Bij bedragen boven de € 27.000 geldt een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, maar dit is enkel mogelijk bij investeringen in een Zeer Energiezuinig Pakket of Nul op de Meter.

BELANGRIJK: De rentevoet blijft gedurende de hele looptijd van de lening onveranderd. Indien je verzamelinkomen minder is dan € 60.000, bedraagt de rentevoet 0%.

Hoeveel bedraagt de ISDE subsidie voor isolatie?

In 2023 zijn de subsidiebedragen voor de ISDE als volgt: indien je besluit om 2 of meer isolatiemaatregelen te treffen, of wanneer je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, zullen de subsidiebedragen verdubbeld worden.

Type isolatieSubsidie bedrag per m3Min. m2Max. m2Minimale Rd-waarde
Gevelisolatie€19101703,5
Spouwmuurisolatie€4101701,1
Dakisolatie€15202003,5
Zolder isolatie€4201303,5
Vloerisolatie€5,50201303,5
Bodemisolatie€3201303,5

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie voor isolatie, dien je te voldoen aan enkele specifieke voorwaarden. Hieronder hebben we de belangrijkste voorwaarden voor je opgesomd:

 1. Je dient de eigenaar te zijn van de woning waarin de isolatiemaatregelen worden uitgevoerd, en deze woning moet tevens je hoofdverblijfplaats zijn.
 2. Het uitvoeren van de isolatiewerken moet worden gedaan door een erkende vakman. Het is niet toegestaan om de isolatiewerken zelf uit te voeren.

BELANGRIJK: Sinds 2022 is het niet langer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om te voldoen aan de isolatiewaarde-eis voor de ISDE-subsidie.

Hoe vraag ik de isolatiesubsidie voor 2023 aan?

Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, en dit dient te gebeuren binnen maximaal 12 maanden na de afronding van de eerste isolatiemaatregel. Bij het indienen van je aanvraag dien je bepaalde documenten te kunnen overleggen, zoals de datum waarop de isolatie is aangebracht, een foto tijdens de isolatiewerkzaamheden, informatie over het type isolatie, de isolatiedikte, het bedrag van de uitgevoerde werkzaamheden en een bewijs van betaling. Onze adviseurs kunnen je vrijblijvend advies geven over hoe je deze subsidie kan aanvragen, helpen de benodigde documentatie verstrekken en je zelfs assisteren bij het aanvragen van de isolatiesubsidie.

Vrijblijvend een isolatie offerte aanvragen

  Kies je gewenste isolatie oplossing(en) in

  Adviesgroep Oost de partner op gebied van isolatie

  Adviesgroep Oost: de isolatie-expert in jouw regio, of je nu in ApeldoornRotterdam woont of in Overijssel. We komen graag naar je toe om je te helpen. Of het nu gaat om vloerisolatiedakisolatie of om het isoleren van een zoldervloer, wij voorzien je van deskundig advies en nemen je alle zorgen uit handen, van A tot Z. Bespaar energie en geniet van een aangenaam binnenklimaat met onze professionele isolatieoplossingen.


  Jochem Staat voor je klaar

  Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

  9.8/10
  Gratis isolatiecheck bij jou thuis

  Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

  Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
  Vrijblijvend advies
  Gratis prijsindicatie via WhatsApp
  Prijsindicatie