ISDE subsidie 2024

ISDE subsidie 2024

Met de voortdurende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie in Nederland, blijft de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een belangrijke stimulans voor huiseigenaren en bedrijven. Voor het jaar 2024 zijn er enkele belangrijke wijzigingen en updates in de ISDE-regeling, die een grote invloed zullen hebben op beslissingen over investeringen in duurzame energieoplossingen. In dit artikel leggen we de belangrijke items van de ISDE subsidie voor 2024 uit.

Overzicht van ISDE 2024

De Nederlandse overheid heeft het ISDE-budget voor 2024 verhoogd tot € 600 miljoen, een stijging van € 40 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit benadrukt de toewijding van de overheid om energie-efficiëntie en duurzame energiebronnen te ondersteunen. De subsidie is beschikbaar voor diverse maatregelen, waaronder isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorzieningen en aansluitingen op het warmtenet. Voor zakelijke gebruikers omvat dit ook de installatie van kleine windmolens.

Nieuwe focus op hoogwaardige warmtepompen

Een opmerkelijke verandering in 2024 is de aanscherping van de vereisten voor warmtepompen. Warmtepompen met een energielabel van A+ of lager komen niet meer in aanmerking voor de ISDE. In plaats daarvan moeten warmtepompen minimaal energielabel A++ hebben, waarbij apparaten met een A+++ label of hoger zelfs een extra subsidiebonus van € 225 ontvangen. Dit stimuleert de aanschaf van energie-efficiëntere systemen.

ISDE voor Monumentale Woningen

De ISDE-regeling van 2024 wordt toegankelijker voor eigenaren van monumentale woningen. Deze wijziging erkent de unieke uitdagingen bij het verduurzamen van dergelijke gebouwen. Zo worden de minimale isolatiewaarden en de vereisten voor glasisolatie versoepeld, waardoor het makkelijker wordt voor eigenaren van monumenten om in aanmerking te komen voor subsidie.

Stimulans voor Biobased Isolatiematerialen

Om het gebruik van milieuvriendelijke biobased isolatiematerialen te bevorderen, introduceert ISDE 2024 een extra subsidie per vierkante meter voor deze materialen. Dit helpt de hogere kosten van duurzame materialen zoals hout, vezelhennep en vlas te compenseren.

Procedure voor ISDE-aanvragen

Voor een succesvolle aanvraag is het belangrijk om alle vereiste documentatie, waaronder facturen en betaalbewijzen, nauwkeurig bij te houden. Foto’s van de installatie en isolatie dienen als bewijs van de uitgevoerde werkzaamheden. De aanvraag moet binnen 24 maanden na voltooiing van het werk worden ingediend. Voor zakelijke aanvragers gelden specifieke richtlijnen die afwijken van de particuliere regel

ISDE subsidie 2024 voor isolatie

Binnen de ISDE-regeling van 2024 kun je subsidie aanvragen voor de volgende vijf hoofdcategorieën van isolatiemaatregelen:

  • Spouwmuurisolatie: Het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning.
  • Buitenmuurisolatie: Dit kan door het plaatsen van een voorzetwand aan de binnen- of buitenkant van de muur.
  • Dakisolatie: Het toevoegen van isolatiemateriaal aan je dak om warmteverlies te beperken.
  • Vloer– of Bodemisolatie: Hiermee isoleer je de onderkant van je woning, wat een groot verschil kan maken in je energieverbruik.
  • Isolatieglas: Dit omvat HR++, triple of vacuümglas. Je kunt dit combineren met een isolerend paneel in een kozijn of een isolerende deur.

Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie, moet je binnen 24 maanden twee of meer van deze hoofdmaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van zowel je spouwmuur als het dak. Een andere mogelijkheid is om binnen deze termijn één hoofdmaatregel te combineren met het installeren van een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Voor de lagere subsidie is het nemen van slechts één van deze maatregelen al genoeg.

Subsidiebedragen isolatiemaatregelen

ISDE Subsidiebedragen voor 2022, 2023 en 2024 voor Isolatiemaatregelen, inclusief Minimale Vierkante Meter Vereisten, Onderscheid tussen Eén Isolatiemaatregel of Combinatie van Twee of Meer Isolatiemaatregelen, Warmtepomp of Zonneboiler.

Subsidiebedrag per m2 (een maatregel)Subsidiebedrag per m2 (2 maatregelen)Minimaal m2 te isoleren Maximaal m2 te isolerenMinimale RD waarde
Gevelisolatie €19,-€38101703,5
Spouwmuurisolatie €4€8101701,1
Dakisolatie €15€30202003,5
Zolderisolatie €4€8201303,5
Vloerisolatie€5,50€11201303,5
Bodemisolatie€3€6201303,5

De ISDE-subsidie van 2024 biedt zowel huiseigenaren als bedrijven een uitstekende kans om hun eigendommen te verduurzamen en tegelijkertijd te profiteren van financiële ondersteuning. Met de nadruk op hoogwaardige warmtepompen, ondersteuning voor monumentale woningen, en de stimulans voor het gebruik van biobased isolatiematerialen, toont de ISDE-regeling een duidelijke voortgang in de richting van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Voor een succesvolle subsidieaanvraag is een zorgvuldige voorbereiding en naleving van de regels essentieel. Adviesgroep Oost staat klaar om je te ondersteunen bij het navigeren door deze subsidieprocessen en het realiseren van jouw duurzaamheidsdoelen.


Jochem Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie