Isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten voor dakisolatie

Bij het kiezen van de juiste dakisolatieoplossing is het van belang om te begrijpen welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Dakisolatieplaten en isolatierollen, zoals die van glaswol of steenwol, zijn twee veelgebruikte opties voor dakisolatie. Hier bekijken we de voordelen en overwegingen bij het gebruik van deze materialen.

PIR isolatie platen

Welke isolatieplaten zijn er voor het isoleren van het dak?

Bij het kiezen van de juiste isolatieplaten voor je dak, is het essentieel om te begrijpen welke materialen beschikbaar zijn en hoe deze van invloed zijn op de prijs en de isolerende eigenschappen van de platen. De materiaalkeuze heeft een directe invloed op de isolatiewaarde en de kosten. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten dakisolatieplaten en het isolerend vermogen.

Materiaal Isolerend vermogen
EPSMatig tot goed
XPS Goed tot zeer goed
PURZeer goed
PIRZeer goed tot uitstekend
ResolUitstekend

EPS isolatieplaten (geëxpandeerd polystyreen)

EPS isolatieplaten worden vervaardigd uit geëxpandeerd polystyreen, dat beter bekend staat als piepschuim. Deze platen zijn licht van gewicht, wat ze bijzonder handelbaar maakt tijdens de installatie. Een belangrijk voordeel van EPS-platen is hun weerstand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen op daken. Bovendien zijn ze doorgaans beloopbaar, wat het onderhoud en eventuele reparaties vergemakkelijkt.

XPS isolatieplaten (geëxtrudeerd polystyreen)

XPS isolatieplaten, die gemaakt zijn van geëxtrudeerd polystyreen, vertonen veel overeenkomsten met EPS-platen wat betreft vochtbestendigheid en handelbaarheid. Ze zijn echter ontworpen om een iets betere isolatie te bieden. Hierdoor zijn XPS-platen een uitstekende keuze als je op zoek bent naar optimale isolerende eigenschappen, met name voor daken.

Dakisolatieplaten van PUR (polyurethaan)

Dakisolatieplaten van PUR, afgeleid van polyurethaan, onderscheiden zich door hun uitzonderlijke isolatiewaarde. Ze kunnen in een beperkte dikte worden geplaatst en bieden daarom een aanzienlijke isolatieprestatie. Bovendien is PUR-schuim in spuitvorm beschikbaar, waarmee eventuele kieren in de isolatielaag naadloos kunnen worden opgevuld. Dit maakt ze niet alleen geschikt voor daken maar ook voor andere isolatietoepassingen.

Isolatieplaten voor het dak van PIR (polyisocyanuraat)

Dakisolatieplaten gemaakt van PIR, oftewel polyisocyanuraat, zijn bekend om hun brandveiligheid in vergelijking met PUR-platen. Ze bieden vaak een iets betere isolatiewaarde dan polyurethaan, wat resulteert in een hogere isolatie-efficiëntie. Deze eigenschappen stellen je in staat om dunnere lagen van PIR-platen te gebruiken voor dezelfde isolerende prestaties, wat vooral handig is bij beperkte ruimte.

Resol isolatieplaten

Resol isolatieplaten onderscheiden zich als materialen met het hoogste isolerende vermogen, met een lage lambdawaarde van 0,020 W/mK. Dankzij deze uitzonderlijke isolatiewaarde kun je dunnere isolatielagen toepassen zonder in te leveren op prestaties. Deze platen zijn bijzonder geschikt voor dakisolatie op zowel hellende daken, zowel langs de binnen- als buitenkant, waar ruimte een belangrijke factor kan zijn bij de keuze van isolatiemateriaal.

Waarom kiezen voor dakisolatie met isolatieschuim

Dakisolatie met isolatieplaten is een doeltreffende manier om je huis comfortabeler te maken en energie te besparen. Deze platen bieden uitstekende thermische eigenschappen, waardoor warmteverlies via het dak wordt geminimaliseerd, wat leidt tot lagere energiekosten het hele jaar door.

De snelheid en efficiëntie van de installatie maken isolatieplaten een praktische keuze voor nieuwbouwprojecten en renovaties. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en diktes, waardoor je de beste oplossing voor jouw behoeften kunt kiezen.

Bovendien kunnen isolatieplaten in aanmerking komen voor subsidies, wat de investering nog aantrekkelijker maakt. Kortom, dakisolatie met isolatieplaten biedt een win-win situatie: het verhoogt het comfort in je huis terwijl het je helpt om duurzaam en kostenbesparend te wonen.

Prijs dakisolatie met isolatieplaten

De kostprijs voor isoleren van je dak met isolatieplaten hangt voornamelijk af van de oppervlakte die moet worden geïsoleerd en de gewenste materiaal en dikte. Als we een eerste prijsindicatie willen geven, kun je rekenen op een prijs variërend tussen de 80 en 135 euro per vierkante meter. Afhankelijk van materiaal dikte, producttype en afwerking.

Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?

Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.

Hoe werkt het isoleren met isolatieplaten?

Het isoleren van je dak met isolatieplaten is een essentiële stap om energie-efficiëntie te bevorderen en het binnenklimaat van je huis te verbeteren. Deze isolatieplaten kunnen op verschillende manieren worden toegepast om aan specifieke behoeften te voldoen.

Bij dakisolatie langs de binnenkant worden isolatieplaten vaak tussen de houten balken van de dakstructuur geplaatst. Dit is een veelgebruikte methode voor hellende daken. Voor platte daken wordt deze techniek soms toegepast, hoewel het minder gangbaar is vanwege de gevoeligheid voor temperatuurschommelingen, wat kan leiden tot constructieproblemen.

Aan de andere kant, bij dakisolatie langs de buitenkant, vereist het isoleren van bestaande daken langs de buitenzijde meestal het verwijderen van de dakbedekking. Vervolgens worden de isolatieplaten geplaatst voordat de oude dakbedekking wordt teruggeplaatst of een nieuwe wordt geïnstalleerd.

Het gebruik van isolatieplaten voor dakisolatie biedt flexibiliteit en maatwerk, zodat je de meest geschikte methode kunt kiezen om je dak te isoleren en zo het comfort en de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren.

Voordelen van isoleren met isolatieschuim

  • Hoge isolatie waarde met beperkte dikte
  • Snelle installatie
  • Geluidswerend

Nadelen van isoleren met isolatieschuim

  • Synthetische materialen, meestal afgeleid van aardolie, worden gebruikt als basisgrondstof.
  • De productie is milieuvervuilend vanwege de uitstoot van gevaarlijke stoffen.
  • Het resulterende afval vergaat bijna niet en is zeer moeilijk te recyclen.

Vrijblijvend offerte aanvragen voor isolatieplaten

Bij Adviesgroep Oost bieden we een scala aan isolatiematerialen, waaronder hoogwaardige isolatieplaten voor dakisolatie. Isolatieplaten zijn ontworpen om uitstekende thermische prestaties te leveren, waardoor je energie-efficiëntie kunt verbeteren en kosten kunt besparen op verwarming en koeling. Maar dat is niet alles. Isolatieplaten zijn ook vochtbestendig, schimmelbestendig en dragen bij aan de brandveiligheid van je gebouw. Overweeg je dakisolatie? Ons team van experts staat klaar om je vrijblijvend te adviseren over de ideale isolatieoplossing voor jouw specifieke behoeften. Hoewel isolatieplaten vele voordelen bieden, begrijpen we dat elk project uniek is. Tijdens een gratis adviesgesprek beoordelen we grondig jouw situatie en bespreken we welke isolatiemethode het beste past bij jouw woning.

Adviesgroep Oost jouw partner in Isolatieplaten

Wanneer je opzoek bent naar Isolatieplaten, helpen wij je graag. Van advies tot uitvoer alles onder een dak. Compleet ontzorgd dus!

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis adviesgesprek bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, kozijnen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs van Adviesgroep Oost komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Wij ontzorgen je volledig van A tot Z en stellen samen een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 19.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie