Daksiolatie kosten

Daksiolatie kosten

Daksiolatie kosten

Het isoleren van je dak is een slimme investering die op de lange termijn veel voordelen biedt. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en houdt de warmte in de zomer buiten, wat resulteert in een aangenamer en energiezuiniger huis. Wist je dat bij een niet-geïsoleerd dak bijna 30% van de warmte verloren gaat? Dat is zonde van de energie en je portemonnee. In dit artikel ontdek je alles over de kosten van dakisolatie, welke opties er zijn en hoe je kunt besparen op je energierekening.

Dakisolatie uitleg op locatie

Dakisolatie of zoldervloerisolatie wat te kiezen?

De kosten voor dakisolatie variëren afhankelijk van de keuze tussen het isoleren van het dak zelf of de zoldervloer. Welke optie voor jou het meest geschikt is, hangt af van hoe je de zolder gebruikt.

  • Dakisolatie: Als je de zolder intensief gebruikt, bijvoorbeeld als slaapkamer of kantoor, is het isoleren van het dak de beste keuze. Hoewel dit wat meer kost, houdt het de warmte beter binnen en zorgt het voor een comfortabelere leefomgeving.
  • Zoldervloerisolatie: Als de zolder sporadisch wordt gebruikt, is het isoleren van de zoldervloer vaak voldoende. Dit zorgt ervoor dat de warmte op de verdiepingen die actief worden gebruikt blijft, zonder de zolder onnodig te verwarmen. Bovendien is het isoleren van de zoldervloer meestal sneller en kostenefficiënter. En je hebt nog steeds recht op subsidies.

Wat zijn de kosten van dakisolatie?

De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type woning, het aantal vierkante meters te isoleren oppervlakte en de keuze van isolatiemateriaal. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten, beschikbare subsidies, en jaarlijkse besparingen voor verschillende woningtypes:

  • Tussenwoning: Gemiddeld € 4.300,- inclusief plaatsing en afwerking. Subsidie: € 1.300,-. Jaarlijkse besparing op energiekosten: € 470,-.
  • Hoekwoning: Gemiddeld € 5.800,- inclusief plaatsing en afwerking. Subsidie: € 1.700,-. Jaarlijkse besparing op energiekosten: € 500,-.
  • Vrijstaand: Gemiddeld € 7.000,- inclusief plaatsing en afwerking. Subsidie: € 2.100,-. Jaarlijkse besparing op energiekosten: € 820,-.

Deze besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde woning met 3 bewoners, een HR-combiketel, geen isolatie, enkel glas, en een gasprijs van €1,20 per m3 (prijspeil 2022). De werkelijke besparingen kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke stookgedrag en woningtype.

Kosten van Dakisolatie per m²

De kosten van dakisolatie per vierkante meter variëren ook, voornamelijk afhankelijk van het type isolatiemateriaal, gewenste afwerking en arbeidsuren. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen € 80,- en € 142,- per vierkante meter voor dakisolatie. Het berekenen van de totale kosten is eenvoudig. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meters dat je wilt isoleren. Voor een nauwkeurige schatting kun je een adviseur van Adviesgroep Oost raadplegen, die je kan helpen bij het berekenen van de exacte kosten.

Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?

Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.

Bepalen van de daksiolatie kosten

Bij het plannen van dakisolatie zijn er diverse factoren die de uiteindelijke kosten bepalen. Hoewel de eerder genoemde dakisolatie prijzen nuttige richtlijnen zijn, zijn de exacte kosten voor dakisolatie afhankelijk van verschillende variabelen:

Oppervlakte en Isolatiedikte

De totale oppervlakte van het te isoleren dak heeft een aanzienlijke invloed op de kosten. Over het algemeen geldt: hoe groter het oppervlak, hoe lager de dakisolatie kosten per vierkante meter. Dit komt doordat veel voorbereidende werkzaamheden ongeacht de grootte van het project moeten worden uitgevoerd. Daarnaast is de vereiste isolatiedikte afhankelijk van de lambda-waarde van het gekozen isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal voor het Dak

De prijs van dakisolatie per vierkante meter is ook sterk afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten dakisolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen kosten. Deze variatie wordt veroorzaakt door de kostprijs van de grondstoffen en de complexiteit van de installatie.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor het goedkoopste isolatiemateriaal niet altijd de beste optie is. Elk dak vereist een specifieke materiaalkeuze, en persoonlijke voorkeuren zoals geluidsisolatie en ecologische overwegingen spelen ook een rol. Het raadplegen van een isolatiespecialist is essentieel om de juiste keuze te maken die past bij jouw specifieke situatie.

Type dak en isolatiemethode

Afhankelijk van het type dak zijn er verschillende isolatiemethoden beschikbaar:

  • Plat dak isoleren: Voor platte daken is isolatie aan de buitenzijde vaak de meest efficiënte optie om condensvorming te voorkomen. Deze methode kan echter iets duurder zijn.
  • Hellend dak isoleren: Bij schuine daken is isolatie aan de buitenzijde doorgaans de meest efficiënte keuze, omdat dit het risico op koudebruggen minimaliseert en het dak minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. De kosten voor dakisolatie aan de buitenkant zijn meestal iets hoger.
  • Zoldervloer isoleren: Deze methode is kosteneffectiever, maar wordt aanbevolen als de zolder alleen wordt gebruikt voor opslag. Het isolatiemateriaal beschermt dan een kleiner gebied, wat efficiënter verwarmen mogelijk maakt.

Voorbereidende en Afwerkingswerken

Bij dakisolatie zijn er zowel voorbereidende als afwerkingswerken die kosten met zich meebrengen. Voorbereidende werkzaamheden kunnen het verwijderen van de bestaande dakbedekking (bij externe dakisolatie) en herstel van eventuele dakbeschadigingen omvatten. Nadien kunnen extra werken nodig zijn, zoals het plaatsen van nieuwe dakbedekking (bij externe dakisolatie) of het opnieuw afwerken van de binnenkant van het dak (bij interne dakisolatie). Deze bijkomende werkzaamheden brengen natuurlijk extra kosten met zich mee, die je in overweging moet nemen bij het opstellen van je budget. Kortom, bij het plannen van dakisolatie is het essentieel om al deze factoren in overweging te nemen en een gepersonaliseerd plan op te stellen in samenwerking met een deskundige. Adviesgroep Oost staat klaar om je te adviseren over de beste keuzes voor jouw specifieke situatie, rekening houdend met alle relevante factoren.

Dakisolatie Kosten en Subsidies

Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar vanuit de overheid voor dakisolatie, waardoor de kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Je kunt tot wel 30% van je investering in isolatie terugkrijgen, mits de uitvoering aan de subsidievoorwaarden voldoet. Hierdoor wordt dakisolatie nog aantrekkelijker. Ontdek hoe je het dak of de zoldervloer het beste kunt isoleren, wat het kost, en welke besparingen het oplevert.

Houd er rekening mee dat de exacte kosten kunnen variëren op basis van het aantal vierkante meters van je woning. Het is altijd raadzaam om een offerte op maat aan te vragen bij een specialist om een nauwkeurige schatting te krijgen van de dakisolatiekosten voor jouw specifieke situatie. Neem contact op met Adviesgroep Oost voor persoonlijk advies en een prijsopgave op maat.

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie