Schelpenisolatie

Schelpenisolatie

Schelpenisolatie

Bij het isoleren van kruipruimtes wordt vaak gedacht aan het plaatsen van isolatieschelpen als een natuurlijke en milieuvriendelijke optie. Het gebruik van schelpen voor isolatie heeft inderdaad zijn voordelen en kan een geschikte keuze zijn, afhankelijk van de specifieke situatie. Al geruime tijd worden schelpen ingezet als een methode om vochtproblemen in kruipruimtes tegen te gaan. Het feit dat schelpen een natuurlijk product zijn, spreekt velen aan die belang hechten aan duurzaamheid.

Schelpen isolatie

Wat is bodemisolatie met schelpen?

Velen kennen schelpen, maar het vermogen van schelpen om kruipruimtes droog te houden, is minder bekend. Deze vorm van isolatie bestaat uit een deken van schelpen op de kruipruimtebodem. Deze schelpen zijn afkomstig uit de oceaan, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met de natuurlijke groei en wettelijke voorschriften. De milieuvriendelijkheid van schelpenisolatie spreekt veel mensen aan. Voordat je overweegt een offerte aan te vragen, biedt deze pagina inzicht in de eigenschappen van schelpenisolatie. Het is goed om te weten dat er zowel positieve als negatieve kanten zitten aan het isoleren met schelpen.

Waarom kiezen voor schelpenisolatie?

Je vraagt je misschien af waarom schelpen gebruikt worden voor kruipruimte-isolatie? De voordelen zijn duidelijk: ze zijn volledig natuurlijk en hebben een uitzonderlijk vermogen om vocht te absorberen. Dat schelpenisolatie geheel uit de natuur komt, spreekt veel mensen aan. Het vereist geen chemische behandelingen om ze als isolatie te gebruiken en de milieubewuste manier waarop ze worden verzameld heeft geen negatieve impact op hun natuurlijke omgeving. Het grootste pluspunt van schelpen als isolatiemateriaal is hun vermogen om vocht te absorberen. Hierdoor voorkomen ze dat vocht de woning binnendringt, wat allerlei ongewenste effecten kan hebben.

Prijs schelpenisolatie

De kosten van schelpenisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kruipruimte, de dikte van de schelpen en de arbeidskosten. Over het algemeen varieert de prijs voor schelpenisolatie tussen de € 25 en € 35 per vierkante meter, inclusief zowel materiaal- als arbeidskosten.

Vrijblijvend een adviesgesprek bij je thuis?

Wil je weten hoe je het meeste voordeel kunt halen uit isolatie? Een van onze adviseurs komt graag bij je langs voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Samen bekijken we het beste isolatieplan en streven we naar het hoogst mogelijke rendement van de isolatiemaatregelen.

Voordelen van isoleren met schelpen

  • 100% natuurlijk: Isolatieschelpen zijn een volledig natuurlijk product, zonder chemische processen, wat milieuvriendelijk is en geen schade toebrengt aan de populatie.
  • Uitstekende vochtabsorptie: Isolatieschelpen hebben een hoog absorptievermogen voor vocht, voorkomen dat vocht omhoog de woning binnendringt en vermijden daarmee schadelijke gevolgen.

Nadelen van isoleren met schelpen

  • Hoge kosten: De kosten voor isolatie met schelpen in de kruipruimte zijn aanzienlijk vanwege de ontginning, het transport en de hoeveelheid benodigde schelpen.
  • Lage isolatiewaarde: Schelpen hebben een lage isolatiewaarde, wat resulteert in de noodzaak van een dikke laag voor effectieve isolatie.
  • Verzakking: Het gewicht van de dikke laag isolatieschelpen kan verzakkingen veroorzaken.
  • Beperkte toegankelijkheid: De massieve laag schelpen is moeilijk opzij te schuiven, wat problematisch kan zijn in kruipruimtes met beperkte hoogte.
  • Gevoelig voor water: Schelpen verliezen hun effectiviteit als ze onder water staan, waardoor ze minder geschikt zijn voor zeer vochtige kruipruimtes.

Alternatieven schelpenisolatie

Sinds we isolatieschelpen in de kruipruimte zijn gaan gebruiken, hebben we verschillende alternatieven ontwikkeld om de nadelen van schelpen aan te pakken. Een van de voornaamste problemen met schelpen als isolatiemateriaal is dat ze behoorlijk zwaar zijn, wat verzakkingen kan veroorzaken. Onze nieuwe alternatieven zijn aanzienlijk lichter, waardoor dit probleem wordt vermeden. Een ander voordeel van deze alternatieven is dat ze over het algemeen kosteneffectiever zijn dan het winnen van schelpen uit de zee. Dit maakt ze financieel aantrekkelijker voor veel mensen. Bovendien hebben sommige alternatieven het voordeel dat ze blijven drijven, zelfs als er water in de kruipruimte staat. In tegenstelling tot schelpen behouden ze hun isolerende eigenschappen onder deze omstandigheden. Als je schelpen gebruikt voor kruipruimte-isolatie, heeft dit alleen zin als het waterpeil niet te hoog is, omdat anders een deel van hun isolerende vermogen verloren gaat.

Als je geïnteresseerd bent in deze alternatieven, laat je vrijblijvend door ons adviseren of neem direct contact op met ons.

Vrijblijvend offerte aanvragen voor schelpenisolatie

Bij Adviesgroep Oost hechten we veel waarde aan milieuvriendelijke oplossingen en duurzaamheid. Daarom willen we eerlijk en transparant met je delen dat we momenteel schelpen niet adviseren als isolatiemateriaal. De impact op het milieu is namelijk significant, en we geloven dat er betere, goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar zijn. Onze experts staan klaar om je te adviseren over de isolatiemogelijkheden die het beste passen bij jouw specifieke situatie. In een gratis adviesgesprek bij jou thuis kunnen we samen bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is om aan je behoeften te voldoen. We kijken ernaar uit om je te helpen bij het creëren van een comfortabel en energiezuinig huis, met oog voor het milieu.

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie