Het belang van het reinigen van een airco

Het belang van het reinigen van een airco

Reinigen van een Airco

Een goed werkende airco is een zegen tijdens warme zomerdagen, maar om ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft presteren, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. In deze uitgebreide gids bespreken we waarom het schoonmaken van je airco zo belangrijk is, welke materialen je nodig hebt, en hoe je het zelf kunt doen of wanneer je een professional moet inschakelen. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw airco in topconditie houdt.

Airco voor thuis

Waarom Airco Reinigen

Een airco verzamelt na verloop van tijd stof, vuil en andere verontreinigingen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties, hogere energiekosten en zelfs gezondheidsproblemen. Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je airco efficiënt blijft werken en de luchtkwaliteit in je huis optimaal is.

Voordelen Airco Reinigen

 • Verbeterde efficiëntie: Een schone airco werkt effectiever en koelt je huis sneller.
 • Lagere energiekosten: Minder vervuiling betekent minder energieverbruik.
 • Langere levensduur: Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je airco verlengen.
 • Gezondere lucht: Een schone airco vermindert de verspreiding van stof, schimmel en bacteriën.

Wanneer moet je een Airco schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken van je airco hangt af van het gebruik en de omgeving. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Elke drie maanden: Filters moeten elke drie maanden worden schoongemaakt of vervangen.
 • Jaarlijks: Een grondige reiniging van de binnen- en buitenunit moet jaarlijks plaatsvinden.
 • Bij zichtbare vervuiling: Als je merkt dat de luchtstroom afneemt of er een onaangename geur is, is het tijd voor een schoonmaakbeurt.

Benodigdheden voor het Reinigen van een Airco

Voor een effectieve en veilige reiniging van je airco heb je de juiste materialen nodig. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en harde borstels die de onderdelen kunnen beschadigen.

Essentiële benodigdheden:

 • Zachte doek: Voor het afnemen van stof.
 • Emmer met lauw water: Gebruik water op kamertemperatuur om temperatuurschokken te voorkomen.
 • Milde zeep: Kies een milde, niet-schurende zeep.
 • Zachte borstel: Voor het verwijderen van hardnekkig vuil.
 • Stofzuiger met zachte borstel opzetstuk: Voor het verwijderen van stof uit moeilijk bereikbare plekken.
 • Perslucht (optioneel): Voor het schoonblazen van fijne stofdeeltjes.

Zelf reinigen of een professional inschakelen?

Of je de airco zelf kunt schoonmaken of beter een professional kunt inschakelen, hangt af van je comfort met de taken en beschikbare tijd.

Zelf reinigen:

 • Voordelen: Kostenbesparend en je kunt het doen wanneer het jou uitkomt.
 • Nadelen: Vereist tijd, moeite en de juiste veiligheidsmaatregelen. Er is ook een risico op schade aan de airco als het niet goed wordt gedaan.

Professioneel reinigen:

 • Voordelen: Professionele reinigers hebben de juiste apparatuur en expertise om de airco grondig en veilig schoon te maken. Geen risico op schade of ongelukken.
 • Nadelen: Kosten voor de service.

Wanneer een professional inschakelen:

 • Als je je niet comfortabel voelt bij het schoonmaken van de airco.
 • Bij hardnekkig vuil of schimmelvorming.
 • Als je beschadigingen aan de airco hebt opgemerkt die gerepareerd moeten worden.
 • Voor jaarlijkse grondige reinigingen om ervoor te zorgen dat de airco in topconditie blijft.

Extra tips voor onderhoud

Naast regelmatige schoonmaakbeurten zijn er enkele extra tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft werken:

 1. Controleer de luchtfilters regelmatig: Maak er een gewoonte van om de luchtfilters elke maand te controleren en schoon te maken, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de airco intensief wordt gebruikt.
 2. Houd de buitenunit vrij van obstakels: Zorg ervoor dat er geen planten, takken of andere objecten de luchtstroom rond de buitenunit blokkeren.
 3. Plan jaarlijkse inspecties: Laat je airco jaarlijks inspecteren door een professional om te controleren op schade, loszittende bedrading en andere mogelijke problemen.
 4. Vermijd harde borstels en agressieve reinigingsmiddelen: Gebruik altijd zachte borstels en milde reinigingsmiddelen om de airco schoon te maken. Harde borstels en agressieve middelen kunnen krassen en andere schade veroorzaken.

Conclusie

Het reinigen van je airco is een essentiële taak om ervoor te zorgen dat het apparaat efficiënt blijft werken en de luchtkwaliteit in je huis optimaal is. Door deze stappen te volgen, kun je zelf eenvoudig de airco schoonmaken en ervoor zorgen dat deze in topconditie blijft. Regelmatig onderhoud kan ook helpen om dure reparaties te voorkomen en de levensduur van je airco te verlengen. Vergeet niet om bij twijfel of grote problemen altijd een professional in te schakelen.

Bij Adviesgroep Oost staan we altijd klaar om je te helpen met advies en ondersteuning op het gebied van airco’s, isolatie en andere energieoplossingen. Door regelmatig onderhoud en reiniging te plannen, kun je de levensduur van je airco verlengen en genieten van een comfortabeler en gezonder binnenklimaat.

Voor verdere vragen of advies over het schoonmaken en onderhouden van je airco, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag om het maximale uit je investering in een comfortabel en energie-efficiënt huis te halen.


Sem Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis adviesgesprek bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, kozijnen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs van Adviesgroep Oost komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Wij ontzorgen je volledig van A tot Z en stellen samen een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 19.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie