Isolatienormen 2024

Isolatienormen 2024

De wintermaanden kunnen bijzonder streng zijn, en veel huiseigenaren merken dat, ondanks verhoogd stookgedrag, hun woningen niet voldoende warm blijven. Dit probleem is voornamelijk merkbaar in oudere woningen die onderhevig waren aan minder strenge bouwvoorschriften. Dit contrasteert scherp met moderne nieuwbouwwoningen die volgens de laatste bouwnormen zijn geïsoleerd, waardoor er nauwelijks warmteverlies optreedt.

De verschillen in het bouwbesluit van vroeger en nu

Tot 2012 vielen woningen onder een bouwbesluit dat minder strikte isolatie-eisen stelde. Echter, met de groeiende zorgen over CO2-uitstoot binnen de EU, zijn de regels aangescherpt. Het nieuwe bouwbesluit vereist dat nieuwe woningen voorzien zijn van HR++ glas en beter geïsoleerd zijn om de RC-waarde te verhogen.

Wat is de RC-waarde?

De RC-waarde staat voor de weerstand tegen warmteoverdracht van een bouwconstructie. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de isolatie en hoe minder warmteverlies er plaatsvindt. Sinds 2012 moet de RC-waarde van nieuwbouwwoningen minimaal 3,5 m²K/W bedragen.

Verhoogde RC-waarde en subsidies

Met de toename van de RC-waarde zijn ook de isolatienormen voor dak, gevels en andere delen van de woning verhoogd. Subsidies zijn beschikbaar voor woningen die isolatiemaatregelen nemen die aan deze hogere waarden voldoen. Details over deze subsidies kun je vinden op de subsidiepagina van de RVO.

Beoordeling en verhogen van de RC-waarde

Aannemers spelen een cruciale rol in het bepalen en verbeteren van de RC-waarde tijdens de bouw of renovatie. Bij grote renovaties, zoals het vervangen van meer dan 25% van het oppervlak van de woning, moet de nieuwe structuur voldoen aan de huidige isolatienormen.

Wat doet een hogere RC waarde

Door de verhoging van de RC-waarde worden woningen niet alleen warmer en comfortabeler, maar dragen ze ook bij aan een vermindering van de energievraag en CO2-uitstoot. Dit maakt deel uit van een bredere inspanning om de duurzaamheid van gebouwen te vergroten.

RC-waarde als Strenge Norm

In tegenstelling tot het verleden, waar de RC-waarde meer een richtlijn was, is het nu een strikte vereiste volgens het bouwbesluit. Woningen moeten nu aan deze hogere standaarden voldoen om goedgekeurd te worden.

RD waarde en subsidies

Spouwmuurminimale Rd-waarde 1,1 [m2 K/W]
Dakminimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Zoldervloerminimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Gevelminimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Vloerminimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
Bodemminimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]
HR++ glasminimale Rd-waarde 1,2 [m2 K/W]

Direct een offerte aanvragen

Als je een woning laat bouwen of een renovatie ondergaat, wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van alle details. Het is belangrijk om te weten of je woning voldoet aan de juiste RC-waarde. Je kunt zelf offertes verzamelen van bedrijven in de buurt, maar Adviesgroep Oost neemt deze taak graag van je over. Van het adviseren over de beste offerte tot aan de uitvoering, wij regelen alles in één dag met slechts één simpele klik.


Jordan Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie