Enkelsteens muur isoleren

Enkelsteens muur isoleren

Het isoleren van een enkelsteens muur

Het verbeteren van de isolatie in huizen met een enkelsteens muur is een belangrijk onderwerp voor veel eigenaren van oudere woningen, waar deze bouwwijze veelvuldig voorkomt. Een enkelsteens muur, oftewel een muur opgetrokken uit één laag bakstenen zonder isolerende luchtspouw, biedt beperkte bescherming tegen warmteverlies. Dit kan resulteren in hogere stookkosten en een verminderd wooncomfort. In dit artikel verkennen we de uitdagingen, technieken, en voordelen van het isoleren van enkelsteens muren.

Isolatiemeting closeup

De uitdagingen bij enkelsteens muur isolatie

Het toevoegen van isolatie aan enkelsteens muren stelt ons voor enkele unieke uitdagingen. De afwezigheid van een spouw beperkt de mogelijkheden voor isolatie, terwijl isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de muur kan leiden tot esthetische en praktische bezwaren, zoals wijzigingen in het aanzien van het pand of verlies van binnenruimte.

Enkelsteens muur isolatie mogelijkheden

Isolatie aan de Buitenzijde

Het aanbrengen van een isolatielaag aan de buitenzijde van de muur, afgewerkt met nieuw gevelmateriaal, kan het pand een geheel nieuwe look geven. Een groot voordeel is dat de thermische massa van de muur binnen de isolatie blijft, wat bijdraagt aan een gelijkmatige binnentemperatuur zonder verlies van binnenruimte. Een mogelijk nadeel is de visuele transformatie van het pand en de noodzaak voor eventuele vergunningen.

Isolatie aan de binnenzijde

Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur is een optie wanneer de buitengevel ongewijzigd moet blijven, bijvoorbeeld bij monumentale gebouwen. Het nadeel hierbij is dat binnenruimte verloren gaat en de muur aan de buitenzijde koud blijft, wat kan resulteren in een tragere opwarming van de ruimte.

Insufflatie

Bij enkelsteens muren is insufflatie meestal geen optie vanwege het ontbreken van een spouw. In uitzonderlijke gevallen kan, indien er een kleine luchtspleet aanwezig is, deze methode toch overwogen worden. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om te kijken of dit tot de mogelijkheden behoort.

Voordelen van enkelsteens muur isolatie

Het isoleren van enkelsteens muren levert veel voordelen op: een daling in energieverbruik door minder warmteverlies, een comfortabeler binnenklimaat door stabielere temperaturen, en een vermindering van vochtproblemen door een hogere binnentemperatuur van de muur.

Kosten en Subsidiemogelijkheden

De kosten voor isolatie variëren afhankelijk van de gekozen isolatiemethode, de materialen en de omvang van het project. Het is dus afhankelijk van de methode en de isolatiematerialen die je kiest, en of je één maatregel neemt of meerdere. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kunnen we bekijken welke isolatiesubsidie je mogelijk kunt ontvangen

 

 


Sem Staat voor je klaar

Wij zijn actief in onder andere de volgende gemeenten

9.8/10
Gratis isolatiecheck bij jou thuis

Wil je weten hoe jij maximaal kunt profiteren van zonnepanelen, isolatie en/of warmtepompen? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor gratis en vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen stellen we een plan op voor een optimaal rendement van jouw energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen Al 18.612 families gingen je voor. Binnen 24 uur een afspraak gepland.
Vrijblijvend advies
Gratis prijsindicatie via WhatsApp
Prijsindicatie